Suđenje Kertesu ispočetka

Izvor: RTS, 22.Feb.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Kertesu ispočetka

Zbog promene člana Sudskog veća ispočetka počelo suđenje bivšem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu. Kertes se sumnjiči da je oštetio budžet za 60 miliona evra.

Pred Specijalnim sudom je zbog promene člana sudskog veća ispočetka počelo suđenje bivšem direktoru Savezne uprave carina Mihalju Kertesu, optuženom da je oštetio budžet za 60 miliona evra, koji je ostao pri svojoj ranije iznetoj odbrani.

Kertes je na početku ponovljenog suđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da je tokom prethodnog suđenja, u septembru i oktobru 2007. godine, izneo odbranu na ukupno 366 stranica i da danas ne može sve to da ponovi, a svaka mu je reč važna, pa se izjasnio da ostaje pri ranijoj odbrani.

"Odbranu sam u neometanom izlaganju izneo na 177 stranica, a sa odgovorima na 1.059 pitanja suda i tužilaštva to ukupno iznosi 366 stranica i ostajem pri odbrani u celosti", rekao je Kertes.

U procesima pred Specijalnim sudom tok suđenja se snima i posle se prave transkripti, dok u ostalim sudovima sudija posle izlaganja stranke u postupku diktira iskaz u zapisnik.

Suđenje je ponovo počelo jer je sudiju Milimira Lukića, koji je izabran za sudiju Apelacionog suda u Beogradu, zamenio sudija Siniša Petrović, dok su u Veću ostali predsednica Nada Zec i sudija Vladimir Vučinić.

Na suđenju je zatim prikazivanjem na dokument kameri počelo čitanje iskaza svih svedoka koji su iskaz dali na prethodnom suđenju.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Kertesa 13. marta 2007. godine, a suđenje je počelo 5. septembra 2007. godine.

Kertes je optužen da je kao član kriminalne grupe koju je organizovao Slobodan Milošević tokom prethodne decenije oštetio budžet za 60 miliona evra iznošenjem velike količine deviza na Kipar, finansiranjem Socijalističke partije Srbije, Državne bezbednosti i 1.182 preduzeća.

Kao članovi grupe označeni su i nekadašnji savezni ministri Jovan Zebić, koji je umro u martu 2007. godine, i Nikola Šainović, osuđen pred Haškim tribunalom na 22 godine zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.