Izvor: B92, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje: Kamioni, smrad, leševi

Beograd -- Na suđenju za ratni zločin ubistva trojice braće Bitići svedočili su pripadnici Jedinice za specijalne operacije.

Radi se o pripadnicima "crvenih beretki" koji su bili instruktori u Nastavnom centru MUP-a Srbije u Petrovom Selu. Šef instruktora Mića Petraković rekao je pred Većem za ratne zločine da su u maju 1999, u blizini baze Nastavnog centra u Petrovom Selu, iskopane jame za smeće, pošto je postojala opasnost da baza bude bombardovana.

Svedok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da su lokaciju za kopanje odredili on, Goran Radosavljević Guri i Radoslav Đerić, i da je video da su u jami bili leševi kada je počela ekshumacija tela.

Instruktor Vladimir Potić rekao je da je u Petrovom Selu video kamion-kiper, iz kojeg se osećao smrad, i da je pretpostavio da su u njemu leševi, ali nije mogao da precizira kada. On je rekao da misli da Guri nije bio tamo tog dana.

Ranije danas svedočio je i Miloš Dukić, koji je od juna do oktobra 1999. bio instruktor u Nastavnom centru MUP-a Srbije u Petrovom Selu, gde su 9. jula ubijena braća Bitići.

On je kazao da je za ubistvo Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija čuo tek kada su masovne grobnice u Petrovom Selu otkrivene 2001. godine i dodao da ne zna da li je u tom centru bilo pritvorenih lica, ali da se u kampu spominjala ta mogućnost.

Svedok je rekao da su tokom NATO-bombardovanja povremeno u kamp dolazili policijski general Obrad Stevanović, komandant JSO Milorad Ulemek i Goran Radosavljević Guri.

Optuženi za pomaganje u ratnom zločinu ubistva braće Bitići u Petrovom Selu, bivši pripadnici MUP-a Srbije Sreten Popović i Miloš Stojanović, negirali su da su Ilija, Argona i Menmeta, američke državljane albanskog porekla, lišili prava na pravično suđenje i tako pomogli u izvršenju ratnog zločina.

Prema optužnici, braću Bitići ubili su nepoznati pripadnici MUP-a Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice, pucajući im u potiljak. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Ruke su im bile vezane žicom na leđima.

Dvojici optuženih se sudi za učešće u ubistvu američkih državljana albanskog porekla, braće Ilija, Argona i Mehmeta Bitićija, u Petrovom Selu 1999. godine.

Optuženi, pripadnici MUP-a Srbije Sreten Popović i Miloš Stojanović, odbacili su na početku suđenja, 13. novembra prošle godine, krivicu za učešće u ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika.

Oni su negirali da su braću Bitići, pripadnike "Atlantske brigade", formirane u SAD, a koja je bila u sastavu OVK, lišili prava na pravično suđenje i tako pomogli u izvršenju ratnog zločina.

Inače, predsedavajući sudija na suđenju saopštio je da je za bivšim komandantom Posebnih jedinica policije Goranom Radosavljevićem Gurijem raspisana potraga, pošto se Radosavljević danas nije pojavio kao svedok na tom suđenju. Opširnije u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.