Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Dragomiru Miloševiću

Hag -- Pred Haškim tribunalom danas počelo suđenje penzionisanom generalu Vojske Republike Srpske Dragomiru Miloševiću.

Milošević je optužen za zločine nad civilima u Sarajevu 1994. i 1995, a optužnica u sedam tačaka mu na teret stavlja terorisanje i ubistva stanovnika Sarajeva, nezakonite napade na civile i druga nehumana dela. U četiri tačke, optužen je za zločine protiv čovečnosti, a u tri za kršenje zakona i običaja rata.

U uvodnoj reči, tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleks Vajting je tvrdio je da je Milošević, kao komandant Sarajevsko-romansijkog korpusa Vojske republike Srpske, sprovodio sistematsku kampanju nasumičnih artiljerijskih i napada snajperima na civilno stanovništvo Sarajeva.

"Cilj te kampanje, kojom je Milošević komandovao od avgusta 1994. do novembra 1995, bio je širenje terora među civilima. Milošević je de fakto i de jure imao punu komandu nad oko 18.000 vojnika VRS na sarajevskom ratištu. Duže od 15 meseci vodio je kampanju protiv oko 350.000 civila u Sarajevu, u kojoj su desetine poginule, a stotine ranjene, s ciljem da ih teroriše", rekao je Vajting.

On je rekao da je podela Sarajeva bila jedan od strateških ciljeva koje je Skupština RS usvojila u maju 1992. To je, prema tužiocu, podrazumevalo da Sarajevo mora biti podeljeno ili sravnjeno sa zemljom.

Napominjući da su Sarajevo branile snage Armije BiH četiri puta brojnije od srpskog korpusa, ali mnogo slabije naoružane, tužilac je rekao da Milošević nije optužen za dejstva protiv vojnih ciljeva, već za direktne, neselektivne i nesrazmerne snajperske i artiljerijske napade na civile.

"Milošević je optužen zato što je prekršio jedan od ključnih principa međunarodnog humanitarnog prava,a to je da je svaki oficir dužan da pravi razliku između vojnika i vojnih ciljeva i civila i civilnih objekata. Za sve očevice u Sarajevu bilo je očigledno da je teror nad civilima u Sarajevu sprovođen namerno", rekao je Vajting.

Miloševića brani beogradski advokat Branislav Tapušković.

Posle okončanja uvodne reči, tužioci će prvog svedoka izvesti 15. januara.

Milošević se predao Haškom tribunalu u decembru 2004, a u prvom pojavljivanju pred sudijom odbacio je krivicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.