Izvor: B92, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Ademiju i Norcu

Zagreb -- Hrvatski generali u penziji Mirko Norac i Rahim Ademi izjavili da se ne osećaju krivima za ratne zločine nad srpskim civilima.

Norac i Ademi su pred zagrebačkim Županijskim sudom danas, na početku suđenja, izjavili da nisu krivi za ratne zločine nad srpskim civilima u akciji Medački džep 1993, u tadašnjoj samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini.

Pošto im je zamenik glavnog državnog tužioca Antun Kvakan pročitao delove optužnice, generali su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekli da razumeju šta im se stavlja na teret, ali da se ne osećaju krivim ni po jednoj tački optužnice.

Ademi se na sudu pojavio sa slobode, a Norac već služi dvanaestogodišnju kaznu zbog zločina nad srpskim civilima na području Gospića. Ademi je bio vršilac dužnosti komandanta Zbornog područja u Gospiću, a Norac komandant IX gardijske motorizovane brigade i Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe formirane specijalno za akciju Džep '93.

U optužnici se tvrdi da su generali znali i mogli da znaju za zločine i da nisu ništa preduzeli da spreče i kazne odgovorne za ubijanja civila i ratnih zarobljenika, paljenje i rušenje kuća i pljačku po završetku akcije.

U selima oko Gospića, koja su razorena, tada je ubijeno blizu 100 Srba i uništeno najmanje 100 kuća i drugih objekata.

Suđenje je pripremano skoro dve godine, a reč je o prvom i za sada jedinom procesu koji je Haški sud prepustio hrvatskom pravosuđu.

Kvakan je najavio da će pred sud pozvati i najviše hrvatske vojne i političke lidere iz ratnog vremena, poput bivšeg ministra policije Ivana Jarnjaka i generale Mladena Markača, Davora Domazeta, Matu Laušića, Petra Stipetića i Željka Sačića.

Kao svedoci će biti saslušani i komandanti pojedinih jedinica na ratištu i pripadnici Ujedinjenih nacija, koji su posle akcije došli na područje Medačkog džepa i srpske izbeglice iz tog područja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.