Sudiju Merona na suđenju Karadžiću zameniće Ivo Rosa iz Portugalije

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Nov.2018, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudiju Merona na suđenju Karadžiću zameniće Ivo Rosa iz Portugalije

Američkog sudiju Teodora Merona (Theodor) u Apelacionom veću u procesu protiv Radovana Karadžića zameniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je međunarodni sud u Hagu.

Tom odlukom Apelacionog veća suda završena je pravni spor sudija Merona i Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti), drugog sudije po starešinstvu, o tome ko ima pravo imenuje novog sudiju.

Apelaciono veće dalo je za pravo Meronu, koji je predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Haškog tribunala.

Spor je nastao kada se Meron, posle zahteva Karadžićeve odbrane za njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti, sam povukao iz Apelacionog veća i na svoje mesto imenovao sudiju Rosu.

Sudija Antoneti, kao i Karadžićeva odbrana, smatrali su, međutim, da je na Antonetiju da, posle Meronovog povlačenja iz predmeta, imenuje svog zamenika.

Apelaciono veće je presudilo da, iako se povukao iz procesa Karadžiću, Meron, kao predsednik suda, zadržava pravo da imenuje sudiju u Apelaciono veće.

Time je Apelaciono veće praktično učinilo bespredmetnom odluku kojom je sudija Antoneti, istovremeno, na zahtev Karadžićeve odbrane, još jednom izuzeo Merona.

I sam Antoneti je, međutim, u toj, praktično nevažećoj odluci, za Meronovog naslednika imenovao sudiju Rosu.

Spor sudija u Karadžićevom predmetu nastao je pošto je Antoneti na suđenju Ratku Mladiću, na zahtev odbrane, iz Apelacionog veća "zbog utiska da su pristrasni" izuzeo vodeće sudije Merona, Karmela Ađijusa (Carmel Agius) i Liu Daćuna (Liu Daqun).

Antoneti je usvojio argument odbrane da trojica sudija ne mogu biti nepristrasna zato što su u ranijim predmetima osudili oficire potčinjene Mladiću za genocid i druge zločine u Srebrenici.

Karadžićeva odbrana je iskoristila tu odluku i, na osnovu pravnog standarda koji je uspostavio Antoneti, zatražila da i iz tog procesa bude diskvalifikovan sudija Meron.

Meron se, da ne bi odugovlačio postupak, zatim sam povukao.

Bilo je planirano da haški sud do kraja ove godine izrekne pravosnažnu presudu Karadžiću, bivšem predsedniku Republike Srpske, koga je Tribunal prvostepeno osudio na 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Za ista krivična dela, Tribunal je u odvojenom procesu osudio na doživotni zatvor Mladića, ratnog komandanta Vojske RS.

Obojica su se žalila na presude, ali je to učinilo i tužilaštvo koje traži da i Karadžić i Mladić budu osuđeni i za genocid u još šest bosanskih opština.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rosa mijenja Merona u procesu protiv Karadžića

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2018

HAG - Američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom vijeću u procesu protiv Radovana Karadžića zamijeniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je Međunarodni sud u Hagu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Kraj "haosa" u Hagu " Karadžić dobio novog sudiju

Izvor: B92, 03.Nov.2018, 09:48

Američkog sudiju Teodora Merona u Apelacionom veću u procesu protiv Radovana Karadžića zameniće portugalski sudija Ivo Rosa, odlučio je međunarodni sud u Hagu. Tom odlukom Apelacionog veća suda završen je pravni spor sudija Merona i Žana-Kloda Antonetija, drugog sudije po starešinstvu, o tome...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.