Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opšti izbor sudija suprotan Ustavu

Društvo sudija Srbije ponovilo je juče da je reizbor sudija koji se predviđa novim pravosudnim zakonima neustavan i da to nikako ne mogu podržati. Na okruglom stolu održanom povodom predloženih pravosudnih zakona, predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kazala je da će poslanicima i predsednici parlamenta dostaviti amandmane, kao i da će, ukoliko zakoni s reizborom budu usvojeni, inicirati postupak pred Ustavnim sudom.

Dragana Boljević je navela da bi svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudija koji je član tog društva, a koji pristane na rad po kriterijumima za reizbor ili uđe u Visoki savet sudstva koji sprovodi reizbor u tom telu, trebalo biti izbačen iz Društva sudija Srbije.

Potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović rekao je da se, kada se govori o predloženim zakonima, spominje broj od 2.000 sudija, a da sudija u Srbiji ima 2.400, i dodao je reizbor možda pokušaj da se taj broj redukuje.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Gordana Pualić kaže da je taj set zakona jako bitan zbog vizne liberalizacije Srbije, kao i zbog pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

„Znate da sadašnji izveštaj baš i nije povoljan za Srbiju, tako da imamo jako malo vremena da čitav taj set zakona usvojimo. Pregovori su trajali s predstavnicima Društva sudija Srbije, kompromisi su pravljeni i mi moramo u skladu s Ustavom i Ustavnim zakonom ovaj set zakona da usvojimo", kazala je Pualićeva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Društvo sudija: Opšti izbor sudija je neustavan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2008, 16:37

BEOGRAD - Društvo sudija Srbije smatra da je neustavan opšti izbor, odnosno reizbor sudija, koji je predviđen novim pravosudnim zakonima i da ta rešenja otvaraju mogućnost politizacije u sudstvu, rečeno je danas na "okruglom stolu" posvećenom setu novih pravosudnih zakona...Predsednica...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.