Sudar titana: Ruski Su-27 i francuski Rafal – ne bi se dobro završilo

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 23:09

Sudar titana: Ruski Su-27 i francuski Rafal – ne bi se dobro završilo

SU-27 je odlična letelica, ali je pitanje kako bi se snašao sa avionima Rafal da su se sudarili u utorak.

SU-27 je znatno veći i teži od francuske uzdanice, ali i dalje ima značajnu manevarsku sposobnost. Glavna prednost francuske letelice je što je novija generacija.

Rusija je u utorak tvrdila da je osujetila pokušaj francuskih aviona da naruše njen vazdušni prostor iznad Crnog mora.

Rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju saopštilo da je poslalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borbeni avion Su-27, tvrdeći da je njegova posada identifikovala jedan od aviona kao E-3F dugog dometa koji pripada francuskom ratnom vazduhoplovstvu. Rečeno je da su identifikovana i dva francuska borbena aviona Rafale-C.

"Kako se ruski lovac približavao, strani vojni avion je skrenuo sa državne granice Ruske Federacije i napustio vazdušni prostor iznad Crnog mora", navodi se u saopštenju.

Takvi incidenti su se redovno dešavali, čak i pre nego što je Rusija započela rat u Ukrajini 2022. A situacija oko Crnog mora je eskalirala nakon što se američki dron "Reaper" srušio u martu 2023. nakon manevra ruskog borbenog aviona iznad Crnog mora. U ovom incidentu učestvovao je i ruski SU-27.

SU-27 je uveden u Vazduhoplovstvo tadašnjeg Sovjetskog Saveza početkom 1985. godine i još uvek je jedan od vodećih lovaca Rusije, Ukrajine, Belorusije, Kazahstana, Uzbekistana, Indonezije, Indije, Kine i Vijetnama. Osnovna verzija SU-27 se više ne proizvodi, već je zamenjena modernijim verzijama SU-30 i SU-33 devedesetih i SU-34 iz 2014, kao i SU-35 i SU-37.

Međutim, SU-27 i dalje igra veliku ulogu u ruskom vazduhoplovstvu, gde se procenjuje da je u upotrebi još stotinak primeraka ovog odličnog aviona. Su-27 je počela da razvija kompanija Suhoj 1969. godine kao direktan odgovor na razvoj američkog lovca F-15 "Eagle", a postepeno je Su-27 postao jedan od najboljih aviona 20. veka.

Su-27 se razvio u veliki presretač velikog dometa, pokretan dvostrukim turboventilatorskim motorima i koji je pokazao izuzetnu agilnost za svoju veličinu. Sposoban je da leti više nego dvostruko brže od zvuka, ima radni prag od više od 18.000 metara i domet leta veći od 3.000 km.

SU-27 je aktivno korišćen u rusko-ukrajinskom ratu, ali ga Rusija za sada ne šalje u rizične misije, pa prema podacima Orik-a, nezavisnog evropskog sajta koji prati gubitke vojne opreme u ovom ratu, a ne potvrđen je jedan gubitak ruskog SU-27 za dve godine rata. Ali zato su Rusi izgubili najmanje 43 primerka njegovih naprednijih verzija SU-30, SU-34 i SU-35. S druge strane, Ukrajina je od marta 2022. izgubila 13 aviona SU-27, koje aktivno koristi u ratu, između ostalih kao lanser "Storm Shadow" i SCALP raketa. Ukrajina ih još ima oko 20, a u presretnutim nemačkim razgovorima misli se da će ubuduće nositi i rakete Taurus, ako budu isporučene Ukrajini.

SU-27 je znatno veći i teži od francuskog aviona, ali i dalje ima značajnu manevarsku sposobnost.

Glavna prednost francuskog aviona je to što je novija generacija, prve verzije su počele da se proizvode 80-ih godina, ali su penzionisane, dok su sadašnje verzije počele da ulaze u upotrebu krajem 2000. Od tada je Rafal stalno unapređivan, dok je SU-27 u potpunosti zamenjen. Stoga je verovatnije da bi, da se zaista mislilo da će doći do sukoba, samo jedan SU-27 i drugi ruski avioni bili usmereni ka francuskim avionima.

Inače, rusko vazduhoplovstvo je sve aktivnije na ratištu, a ukrajinski vojni izvori naglašavaju da svakodnevno bacaju oko stotinu vođenih avio-bombi od 500 do 1.500 kilograma. Takav nivo bombardovanja nikada nije zabeležen za dve godine rata, što neki analitičari pripisuju oslabljenim zalihama protivvazdušnog naoružanja Ukrajine i blokadom američke pomoći toj zemlji.

Iako je Ukrajina u svojim dnevnim vojnim izveštajima u protekle dve nedelje navodila da je gotovo svakodnevno obarala ruske avione, za ove tvrdnje nema vizuelnih dokaza, pa čak ni pomenuti nezavisni Oriks nije uneo ove gubitke u svoje brojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.