Sudanska vojska zatražila je od Ujedinjenih nacija da promene svog izaslanika

Izvor: B92, 27.Maj.2023, 11:59

Sudanska vojska zatražila je od Ujedinjenih nacija da promene svog izaslanika

Glavnokomandujući sudanske vojske general Abdel-Fateh al-Burhan zatražio je od Ujedinjenih nacija da promene svog izaslanika u Sudanu Vokera Pertisa.

Sudanska vojska je u petak uputila poziv i vojnim rezervistima i penzionisanim vojnicima da se reaktiviraju u jeku sukoba sa rivalskom paravojnom formacijom Snage za brzu podršku (RSF), prenosi Gardijan.

Sporadične borbe su nastavljene i tokom primirja koje je podržala međunarodna zajednica, ali posmatrači prekida >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vatre iz Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država saopštili su u petak da se poštovanje dogovora "poboljšava".

Izaslanik UN u Sudanu Vokera Pertisa koji je imenovan 2021. godine, podsticao je političku tranziciju ka civilnoj vlasti kojoj su se protivili neki krugovi u sudanskoj vojsci.

"Generalni sekretar (UN) je šokiran zahtevom da se smeni izaslanik UN u Sudanu. On je ponosan na posao koji je uradio Voker Pertis i ponovo potvrđuje svoje puno poverenje u svog specijalnog predstavnika", izjavio je u portparol UN Stefan Dižarik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Generalni sekretar UN 'šokiran' zahtevom za smenu svog izaslanika u Sudanu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Maj.2023

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Antonio Guterres) rekao je da je "šokiran" pismom načelnika sudanske vojske Abdela Fataha al-Burhana (Fattah al-Burhan), u kojem se navodno traži smena specijalnog izaslanika UN-a Volkera Pertesa (Perthes), prenosi agencija AFP. U saopštenju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.