Sudan: U ratu svi gube, sedite za pregovarački sto

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 16:18

Sudan: "U ratu svi gube, sedite za pregovarački sto"

Zaraćene strane u Sudanu bi trebalo kao pravi sunarodnici da sednu za pregovarački sto, poručio je general sudanske vojske Abdel Fatah al-Burhan.

Nakon jednonedeljnih sukoba sa Snaga za brzu podršku (RSF) koji su odneli stotine ljudskih života, sudanski general je u intervjuu za Al Arabija TV pozvao na pregovore, prenosi Rojters.

"U ovom ratu svi gube", upozorio je genaral al-Burhan.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da je u sukobima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Sudanu do sada poginulo 413 ljudi, a povređena je 3.551 osoba.

Sukob je izbio između jedinica vojske lojalne sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al-Burhanu i RSF koje predvodi Mohamed Hamdan Dagal, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta, nakon višednevne napetosti zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast.

Jedan od glavnih problema je plan da se Snage za brzu podršku (RSF) sa svojih 100.000 pripadnika uključe u sudansku vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.