Izvor: B92, 10.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud uskoro o slučaju Šandora Kepira

Budimpešta -- Sud u Mađarskoj odlučiće u februaru da li će otvoriti slučaj protiv Šandora Kepira, mađarskog žandarma iz II svetskog rata.

Kepiro se sumnjiči da je učestvovao u Novosadskoj raciji 1942. godine, a otkrio ga je Centar "Simon Vizental" krajem prošle godine u Budimpešti i zatražio njegovo krivično gonjenje.

Taj centar je naveo, pozivajući se na presudu donetu u Mađarskoj 1946. godine, da je Kepiro učestvovao u sprovođenju zločina kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod led Dunava bačeno 1.400 Srba, Jevreja i Roma, kao i u deportaciji novosadskih Jevreja u nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Predstavnik suda u Budimpešti Erika Biro rekla je da se prva presuda ne odnosi na ratne zločine, kao i da ju je mađarsko pravosuđe izgubilo i da sada čeka da iz Srbije stigne kopija presude.

Kepiro koji je u vreme rata bio poručnik, negirao je da je počinio zločine ili da im je prisustvovao. On je naveo da je njegov zadatak bio da nadgleda žandarmske patrole tokom trodnevne racije protiv partizana kada je izvršen masakr, od 21. do 23. januara.

"Žao mi ih je, nevini ljudi su tamo poginuli", rekao je Kepiro koji se pre 10 godina vratio u Mađarsku iz Argentine, gde je pobegao posle Drugog svetskog rata.

"Ali, ja nisam učinio ništa za šta me optužuju. Ne znam zašto oni iznose te nemoguće stvari, samo zato što sam bio pripadnik policije", dodao je on.

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof rekao je 24. januara u Novom Sadu da bi vlasti Srbije trebalo da zatraže izručenje Kepira, kao i da bi to nateralo Mađarsku da ubrza proces.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.