Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2016, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Strazburu presudio u korist ljekara iz Srebrenice

STRAZBUR, SARAJEVO - Presuda u moju korist nije pobjeda pojedinca već svih obespravljenih, kazao je juče Ilijaz Pilav, ljekar iz Srebrenice, komentarišući tek objavljenu presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kojom su mu potvrđena narušena ljudska prava i fundamentalna sloboda uskraćivanjem mogućnosti da se kao građanin RS kandiduje za bošnjačkog člana. Predsjedništva BiH

"Kada se presuda implementira neću se ponovo kandidirati, jer ovo nije bila borba >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za kandidaturu, već za prava svih onih kojima je to pravo bilo uskraćeno", kazao je Pilav, kojem BiH, po odluci Suda, na osnovu troškova mora da isplati 6.607 evra.

Presudom Suda u Strazburu u korist Pilava četvrti je put potvrđeno kršenje ljudskih prava na osnovu etničke pripadnosti u BiH i potreba za promjenom Izbornog zakona, odnosno Ustava BiH.

To je ocijenio za "Nezavisne" Jakob Finci, komentarišući presudu u korist Pilava.

Iako su odluke ovog suda pravosnažne i obavezujuće, ni odluka po predmetu "Sejdić i Finci" još iz 2006. godine do danas nije implementirana, niti je dovela do zakonskih promjena i usklađivanja s međunarodnim pravnim standardima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

"Ipak, to jeste 'uslov bez kojeg ne biva' (Conditio sine qua non), odnosno korak bez kojeg nema evropskog procesa u BiH i njene budućnosti u zajednici evropskih naroda. Svjestan toga, siguran sam da nam niko neće dozvoliti da se i treći put budu provedeni opšti izbori 2018. godine u istim okolnostima, odnosno evropski status koji se očekuje ili obećava do konca 2017. godine", napomenuo je Finci.

I slučaj "Pilav" takođe BiH čini jedinstvenom pred evropskim sudom po osporavanju ljudskih prava na osnovu etničke pripadnosti.

"Ovo je poticaj Evropskog suda da BiH što prije napravi neophodne izmjene kako bi sve osobe na njenoj cijeloj teritoriji mogle uživati ljudska prava koja im evropska konvencija garantuje, a koju je BiH i ratifikovala i sastavni je dio našeg ustava", napomenuo je Damir Arnaut, advokat Ilijaza Pilava.

Osam godina nakon presude Sejdiću i Finciju, kojima je kao pripadnicima nacionalnih manjina osporeno pravo da se kandiduju za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, Sud u Strazburu je po istom osnovu presudio i u korist Azre Zornić, koja se nije izjasnila kao pripadnica nijednog konstitutivnog naroda, a krajem maja država je prekršila ljudska prava i u slučaju Samira Šlake.

Ustavom BiH, odnosno Aneksom IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, uspostavljena je tripartitna struktura vlasti, zasnovana na ravnoteži snaga između Hrvata, Bošnjaka i Srba, koji su Ustavom proglašeni konstitutivnim narodima i time im je dato isključivo pravo kandidature za Dom naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništvo BiH. U članu II Ustava BiH, u kome se garantuju ljudska prava i slobode, navodi se direktna primjenjivost Evropske konvencije o ljudskim pravima i prioritet konvencije i njenih protokola nad svim ostalim zakonima. BiH je 2002. godine, postavši članica Savjeta Evrope, preuzela obavezu da u tom pogledu izmijeni izborno zakonodavstvo.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.