Sud u Španiji o genocidu na Tibetu

Izvor: B92, 11.Okt.2013, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Španiji o genocidu na Tibetu

Madrid -- Sud u Španiji prihvatio je da sasluša optužbe protiv bivšeg kineskog predsednika Hua Djintaoa u okviru istrage za genocid na Tibetu 80-ih i 90-ih godina.

Sud je odlučio da sasluša žalbu protiv Hua pošto je prihvatio žalbu na presudu sudije Ismaela Morena koji je u julu to odbio, navodi se u sudskim dokumentima.

Od 2006. Moreno je imao saslušanja u tužbi za genocid protiv različitih kineskih vođa zbog represije na Tibetu 80-ih i 90-ih godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Komitet za podršku Tibetu podneo je tužbe i protiv sedam bivših kineskih funkcionera, među kojima su bivši predsednik Djijang Cemin i bivši premijer Li Peng.

Španski sud je prihvatio da se saslušaju optužbe protiv Hua, koji više nema predsednički imutitet, pošto se povukao s čela države u martu.

Sud je juče prihvatio tužbu na Morenovu odluku uz obrazloženje da je Hu "imao dovoljno ovlašćenja da vodi niz akcija i kampanja za zastrašivanje tibetanskog naroda, jer bio sekretar Komunističke partije na području Tibeta tokom nekih represivnih kampanja od 1988. do 1992".

Sud je podsetio na rezolucije UN u kojima se priznaje da su "kineske vlasti odlučile da sprovedu niz akcija za uklanjanje posebnog obeležja i postojanja tibetanske zemlje, uvođenjem vojne uprave, prinudnim raseljenjima, opštom kampanjom sterilizacije i mučenjem disidenata".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španski sud prihvatio proces protiv bivšeg predsednika Kine

Izvor: Blic, 11.Okt.2013

Sud u Španiji prihvatio je da sasluša optužbe protiv bivšeg kineskog predsednika Hua Đintaoa u okviru istrage za genocid na Tibetu 80-ih i 90-ih godina, saopštili su pravosudni organi. ..Sud je odlučio da sasluša žalbu protiv Hua pošto je prihvatio žalbu na presudu sudije Ismaela Morena koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.