Sud u Seulu: Južna Koreja mora da plati odštetu žrtvi rata u Vijetnamu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 13:41

Sud u Seulu: Južna Koreja mora da plati odštetu žrtvi rata u Vijetnamu

Sud u Seulu presudio je danas u korist Vijetnamke Ngujen Ti Than, koja je tužila vladu Južne Koreje i tražila odštetu zbog masakra vijetnamskih civila koje su počinile južnokorejske jedinice 1968. godine u vijetnamskoj provinciji Kvang Nan. Prema presudi suda, Južna Koreja mora da isplati Ngujen Ti Than 30 miliona vona, odnosno 22.292 evra plus kamate, prenosi Jonhap.

Reč je o prvoj presudi u korist žrtava rata u Vijetnamu prema kojoj je Seul dužan da plati odštetu žrtvi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sud je odbacio argumente vlade Južne Koreje, koja se pozivala na to da je tužba za nadoknadu štete neosnovana zbog ranije potpisanih dogovora između Južne Koreje, Vijetnama i SAD.

Vlada u Seulu je tvrdila i da su dokazi o zločinu nejasni, ali ni to nije prihvaćeno.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je u saopštenju ostavilo mogućnost da uloži žalbu na ovu presudu.

Ngujen Ti Than je navela da je u masakru u vijentamskom selu Fong Ni, kada je poginulo 70 civila, izgubila nekoliko članova porodice i sama bila ranjena.

Za zločin je, prema njenim navodima, odgovorna Druga pomorska brigada Južne Koreje, koja se, rame uz rame sa SAD, borila u vijetnamskom ratu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.