Sud u Čikagu prihvatio tužbu Srba zbog Oluje

Izvor: Vesti-online.com, 06.Sep.2012, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Čikagu prihvatio tužbu Srba zbog Oluje

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu protiv američke kompanije Military Professional Resources Inc. (MPRI) koju su tužile srpske organizacije u SAD "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor".

Masovni egzodus Srba iz Hrvatske za vreme akcije "Oluja"  

Srbi u Americi tuže MPRI "za učestvovanje u genocidu i progonu 200 hiljada Srba iz Krajine", a u tužbi se navodi da je ova agencija "instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji" i da je "učestvovala u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << operaciji". Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika. Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čiikagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom da MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podneli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mestima.

"Sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali tužba koju su podneli Srbi iz bivše tzv. Krajine, nema ozbiljnog uporišta", smatra predstavnik tužene MPRI koji je 90-ih godina radio u bosanskohercegovačkoj kancelariji ove kompanije.

 

Naime, Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara (25 hiljada za svakog od 200 hiljada izbjeglih Srba), tvrdeći kako je MPRI instruirao časnike HV-a za izvođenje Oluje, pa je tako suodgovoran "za etničko čišćenje, paljenje i ubijanja" na tom području.

 

- MPRI nije nikakva tajna organizacija, niti obavlja prljave poslove za američku vladu, kako navode neki srpski mediji. MPRI je globalni davalac širokog spektra usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim tako i javnim subjektima, kaže sagovornik Slobodne Dalmacije.

 

On priznaje da je MPRI 1994. sarađivao s HV-om ali ne vidi u tome kršenje UN-ova embarga na naoružavanje Hrvatske.

 

"Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces integrisanog treninga, s ciljem da se naši korisnici poduče kako da organizuju logističku podršku, kako kadrovirati svoje vojne misije, pružamo i intelektualni servis s ciljem razvijanja pune svesti vojnog sektora o njegovoj ulozi u demokratskom društvu, o mehanizmima demokratske kontrole vojske i slično",  kaže predstavnik MPRI.

 

"Mi ne možemo biti odgovorni ako naši partneri, a sarađujemo s javnim i privatnim sektorom širom sveta, svojim delovanjem prekrše bilo koje nacionalne ili međunarodne zakonske norme. U Hrvatskoj je, po ugovoru s MPRI, obuku vršio general Ričard B. Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne sigurnosti i odbrane tranzicijskog društva kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno proterivanja i razaranja, ne može se za to okriviti MPRI."

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.