Sud tvrdi da Srbija nije ispunila formu, Ministarstvo negira

Izvor: N1 televizija, 27.Apr.2017, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud tvrdi da Srbija nije ispunila formu, Ministarstvo negira

Sud u Kolmaru, koji je odbio izručenje Ramuša Haradinaja, naveo je u svojoj Odluci da u zahtevu Srbije za izručenje nisu ispunjeni svi formalni uslovi da bi on bio prihvaćen. Ministarstvo pravde Srbije ocenilo je kao netačne navode francuskog suda.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, Srbija je u potpunosti ispoštovala proceduru koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i uz zahtev za izručenje dostavila je i rešenje o sprovođenju istrage, rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << o određivanju pritvora, kao i naredbu o izdavanju poternice.

Navedeni dokumenti su bili dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Haradinaja, navodi se u saopštenju.

Srbija je, uz svo poštovanje domaćih i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Haradinaj bude izručen Srbiji, zaključilo je Ministarstvo pravde.

Sud u Kolmaru proglasio je neprihvatljivom pisanu notu koju je Srbija sudu dostavila 1. marta. Sud je notu proglasio neprihvatljivom jer, kako tvrdi, Srbija nije ispoštovala proceduru. Za francuski sud je neprihvatljiva i dopuna zahteva za izručenje, koja je sudu dostavljen posle odluke o proširenju istrage tužilaštva za ratne zločine 5. januara 2017. godine, jer, kako je navedeno, ne ispunjava formalne uslove propisane krivičnim zakonima.

Dopuna zahteva, kako je ukazao sud, nije praćena ni nalogom za hapšenje (poternicom), niti aktom koji bi imao tu pravnu snagu, za razliku od naloga za hapšenje (poternice) od 1. oktobra 2004.

Srbija je u dodatnim dokumentima precizirala da je, u skladu sa primenom novog krivičnog zakona, koji je na snazi od 15. janura 2012, ranija koncepcija krivične istrage izmenjena i da istražni postupak sada sprovodi tužilac, a ne više istražni sudija, navodi se u odluci. Prema stavu suda, Srbija je podrazumevala da joj ne treba nova poternica u odnosu na proširenje istrage, jer jedna već postoji.

“Međutim, svaki zahtev za izručenje mora da zadovolji formalizam, koji je obavezan kad je reč o zahtevu za izručenje”, naglašava francuski sud.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.