Sud odlučio da izruči Perkovića Nemačkoj

Izvor: Blic, 08.Jan.2014, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odlučio da izruči Perkovića Nemačkoj

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je danas da Perković bude izručen Nemačkoj, koja ga potražuje radi sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog političkog emigrant Stjepana Đurekovića 1983. godine nedaleko od Minhena. Josip Perković (L) i Ante Nobilo

Perković je uhapšen 1. januara na osnovu evropske poternice, samo nekoliko sati nakon što je hrvatski zakon o evropskom nalogu za hapšenje stupio na snagu. On je potom pušten da eventualno izručenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čeka na slobodi uz obrazloženje da Sud nije naznačio zbog čega je izrekao pritvor.

Hrvatska je jesenas pod pritiskom EK morala da vrati na staro pomenuti zakon nakon što ga je izmenila neposredno uoči priključenja EU tako što je u njega unela odredbu prema kojoj je zabranjeno izručenje osoba osumnjičenih za zločine počinjene pre 7. avgusta 2002. godine.

Iz Evropske komisije ranije je saopšteo da će ona budno pratiti sprovođenje zakona o evropskoj poternici.

Perkovićev advokat Ante Nobilo je ponovio je danas, nakon odluke vanraspravnog veća da je u tom slučaju nastupila apsolutna zastarelost, što bi trebalo da bude prepreka za izručenje njegovog branjenika.

- Naravno da nismo zadovoljni ovakvom odlukom i da ćemo uložiti žalbu. Smatramo da je zakon na našoj strani, da je nastupila zastarlest, da je ona apsolutna prepreka izručenju i pričekaćemo da dobijemo pisanu odluku suda da bismo uložili žalbu” - rekao je Nobilo novinarima na izlasku iz zgrade suda.

On je najavio da će, ako Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje, sigurno ići na Ustavni sud.

- Napravili smo detaljno istraživanje sudske prakse u Evropi i ona je nesporna. Apsolutno i svuda je zastarelost po domaćem pravu prepreka za izručenje - rekao je Nobilo.

Pošto imamo presudu Evropskog suda u Luksemburgu, presude Nemačke, Francuske, Austrije i Slovenije, mislim da ćemo moći da napravimo kvalitetnu žalbu o kojoj će se izjasniti Vrhovni sud. U slučaju da i taj sud donese nezadovljavajuću odluku, Nobilo kaže da će to biti “podloga” za Ustavni sud.

Upitan koji su bili argumenti Županijskog suda da odobri Perkovićevo izručenje, Nobilo je rekao da je sud stava da nije nastupila zastarelost, ali i da su se vodili praksom Vrhovnog suda koji je nedavno odobrio izručenje po slovenačkom nalogu za hapšenje, iako je i taj slučaj zastareo prema hrvatskom zakonodavstvu.

- Prvi argument je bio da je Vrhovni sud doneo drugačiju presudu i da nije uobičajeno da niži sud donosi kontra odluku, a drugi je da nije nastupila zastarelost - rekao je Nobilo.

On, međutim, nije precizno odgovorio može li naknadna žalba Ustavnom sudu da odloži Perkovićevo izručenje u slučaju da ga potvrdi i Vrhovni sud.

- Mi ćemo tražiti privremenu meru od Ustavnog suda, postoji i ta mogućnost, a ako Ustavni sud to prihvati onda bi izvršenje bilo suspendovano do donošenja odluke - precizirao je Nobilo.

On je ukazao da Ustavni sud nema rok za donošenje odluke, ali "sve mora biti brzo i u okviru 60 dana od hapšenja".

Inače, Perković je ranije u nekoliko navrata odbacio bilo kakvu povezanost sa ubistvom Đurekovića, kao i njegov tada nadređeni Zdravko Mustač, o čijem će izručenju sud u velikoj Gorici odlučivati sutra. Obojica tvrde da su žrtve lažnog svedočenja udbinog operativca Vinka Sindičića koga su oni u međuvremenu tužili za lažno svedočenje.

U nekoliko ranijih medijskih istupa Nobilo je tvrdio kako je privatnom

istragom utvrdio da pripadnici Službe državne bezbednosti iz Hrvatske nisu učestvovali u ubistvu Đurekovića, već da su za to odgovorne službe Srbije i Crne Gore.

EK ne želi da komentariše odluku o izručenju Perkovića

U Evropskoj komisiji nisu danas želeli da komentarišu nepravosnažnu odluku Vanraspravnog veća Županijskog suda u Zagrebu o izručenju Josipa Perkovića.

Kako je saopšteno, EK ne želi da komentariše pojedinačne slučajeve zato što je njena uloga da obezbedi usklađenost zakona u državama članicama sa evropskim zakonodavstvom i da prati njihovo sprovođenje.

"Ne komentarišemo pojedinačne slučajeve", odgovor je EK.

Izostala i reakcija hrvatskih vlasti

Izostalo je i reagovanje vlasti o ovoj odluci. Hrvatski predsednik Ivo Josipović je nakon hapšenja Perkovića rekao da je taj slučaj sada u rukama pravosuđa.

U šturim reagovanjima opozicije na odluku suda o izručenju Perkovića, šef laburista Dragutin Lesar je rekao da pravosnažna odluka o tom slučaju mora biti ispoštovana, a predsednica Hrvatske stranke prava, desničarka Ruža Tomašić, koja je i evropska poslanica je rekla da se nada da će vladati ista pravila za sve.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sud odlučio da izruči Perkovića

Izvor: Akter, 08.Jan.2014

Hrvatska će izručiti Josipa Perkovića Nemačkoj, nepravosnažno je odlučilo vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.