Sud odlučio: Više ih ne finansiramo, oni su pretnja demokratiji

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 17:43

Sud odlučio: Više ih ne finansiramo, oni su pretnja demokratiji

Najviši nemački sud doneo je danas odluku da mala partija krajnje desnice Di Hajmat narednih šest godina neće dobijati državna sredstva.

Kako se navodi, ova odluka je doneta zato što vrednosti i ciljeve partije sud smatra neustavnim i usmerenim ka ukidanju demokratije.

Savezni ustavni sud je saopštio da partija, nekada poznata kao Nacionalna demokratska partija Nemačke, "zanemaruje osnovni demokratski poredak" i da je svojim ciljevima i načinom na koji se ponašaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njene pristalice "usmerena ka eliminisanju demokratije".

Potpredsednica suda Doris Kenig izjavila je da je jednoglasna odluka donesena jer politički koncept stranke nije u skladu sa garancijom ljudskog dostojanstva, na način na koji je ono definisano nemačkim ustavom.

Sudinica je saopštila da se partija Di Hajmat pridržava etničkog koncepta nemačkog identiteta i ideje da je nacionalna državna zajednica zasnovana na poreklu.

"Propagiranje etnički definisane zajednice dovodi do zanemarivanja stranaca, migranata i manjina, što narušava ljudsko dostojanstvo i princip elementarne pravne jednakosti", izjavila je Kenig.

Nemačka vlada i oba doma parlamenta izveli su stranku na sud i predstavili dokaze da je Di Hajmat rasistička organizacija, da propagira antimuslimansku i antisemitsku ideologiju i odbacuje transrodne osobe.

Lider stranke Frank Franc umanjio je značaj presude rekavši da, iako to nije dobro po njegovu partiju, ona neće biti izbačena iz igre niti zaustavljena.

Političke partije u Nemačkoj dobijaju finansijsku podršku uglavnom na osnovu zastupljenosti u parlamentima.

Vodeći nemački političari razgovarali su nedavno i o pokušaju da zabrane rad ili ukinu državno finansiranje još jednoj krajnje desničarskoj partiji, Alternativa za Nemačku, koja u poslednje vreme postaje sve popularnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.