Sud odlučio: Ubica ostaje u izolaciji

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 10:02

Sud odlučio: Ubica ostaje u izolaciji

Norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik izgubio je spor protiv države u pokušaju da okonča svoju zatvorsku izolaciju, saopštio je sud.

Fanatik krajnje desnice, koji je ubio 77 ljudi u bombaškim napadima i pucnjavi 2011. godine, tužio je državu u januaru, tvrdeći da su njegovi zatvorski uslovi krše njegova ljudska prava.

Okružni sud u Oslu je, "nakon sveobuhvatne procene, zaključio da Brejvikovi uslovi izdržavanja kazne nisu kršenje ljudskih prava", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju dostavljenom uz presudu.

Brejvik služi kaznu od 21 godinu, maksimalnu kaznu za svoje zločine, koja može biti produžena sve dok se smatra prijetnjom za društvo.On je u izolaciji otkako je 22. jula 2011. godine na ostrvu Utoeja u Oslu autobombom ubio osam osoba, a potom vatrenim oružjem ubio još 69 osoba, uglavnom tinejdžera.Slučaj je otvoren u januaru u Brejvikovom zatvoru visoke bezbednosti, koji se nalazi na obali jezera Tirifjorden, gde leži i Utoeja.

Brejvik je svedočio da mu je žao zbog onoga što je uradio i da se rasplakao "jer je njegov život u samici noćna mora zbog koje je svaki dan razmišljao o samoubistvu". Dan kasnije, psiholog koji je koautor nove procene rizika ubice svedočio je, međutim, da on nije bio ni depresivan ni samoubilački i da je "veoma dobro". Ukratko, sud je došao do zaključka "da se ne može reći da su uslovi izricanja kazne bili nesrazmerno opterećujući", navodi se u presudi. Brejvikov advokat nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.