Sud odlučio: Izručujemo Gorjačeva

Izvor: B92, 27.Sep.2013, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odlučio: Izručujemo Gorjačeva

Beograd -- Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odobrio izručenje vođe ruske desničarske organizacije "Ruski obraz" Ilije Gorjačeva Ruskoj Federaciji.

Podsetimo, Rusija Gorjačeva traži zbog mnogih teških krivičnih dela.

Tom odlukom potvrđeno je rešenje Višeg suda u Beogradu, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Gorjačeva Rusiji, a konačnu odluku o izručenju doneće srpski ministar pravde i državne uprave.

Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uputila Srbiji zahtev za ekstradiciju Gorjačeva radi vođenja krivičnog postupka po optužnici podignutoj 29. marta 2013. godine zbog krivičnih dela organizacija ekstremisticke zajednice, razbojništva, ubistvo i nelegalna kupovina, prenos, prodaja, skladištenje, transport ili nošenje oružja, njegovih glavnih delova, municije, eksploziva i eksplozivnih naprava.

Gorjačev je uhapšen u Beogradu 9. maja na osnovu Interpolove poternice koju je raspisala Ruska Federacija. Njegova odbrana tvrdi da su optužbe protiv njihovog klijenta u Rusiji iskontruisane iz političkih razloga i zasnivaju se, kako kažu, samo na tvrdnjama jednog osuđenika na doživotnu robiju "kojem je specijalnim merama iznudjen iskaz".

Gorjačev je od 24. januara 2011. registrovan kao stalni dopisnik pojedinih ruskih medija u Srbiji.

Po nalaženju Apelacionog suda iz spisa predmeta proizlazi da su ispunjen pretpostavke za izručenje Gorjačeva jer on nije državljanin Srbije, već da je državljanin Ruske Federacije.

Krivična dela povodom kojih se zahteva izručenje nisu izvršena na teritoriji Srbije, odnosno na mestu koje je izjednačeno sa njenom teritorijom, protiv Republike Srbije ili njenog državljanina, kao i činjenica da su dela povodom kojih se zahteva izručenje okrivljenog i po Krivičnom zakoniku Rusije, kao i po zakonu Republike Srbije, propisana kao krivična dela.

Pored toga, prvostepeni sud je prilikom donošenja odluke pravilno imao u vidu da i po zakonu Srbije nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja, odnosno da nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja prema zakonu države molilje - zakonu Ruske Federacije.

Krivična dela zbog kojih se traži izdavanje nisu obuhvaćena amnestijom, niti je zbog istih od strane domaćeg suda okrivljeni osuđen, odnosno pravnosnažno oslobođen, kao i da u Srbiji zbog navedenih krivičnih dela nije pokrenut postupak protiv Gorjačeva. Sud napominje da je Rusija dala garancije da smrtna kazna, koja je propisana za krivicno delo ubistvo, povodom kojeg se zahteva izručenje Gorjačeva, neće njemu biti izrečena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud u Beogradu odobrio izručenje Gorjačova Rusiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Sep.2013

Apelacioni sud u Beogradu pravomoćno  je odobrio izručenje vođe ruske desničarske organizacije "Ruski obraz" Ilije Gorjačeva Ruskoj federaciji. Konačnu odluku donosi ministra pravosuđa u uprave. Rusija je uputila Srbiji zahtjev za ekstradiciju Gorjačeva radi vođenja krivičnog postupka po...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Odobreno izručenje Gorjačeva Rusiji

Izvor: RTS, 27.Sep.2013

Apelacioni sud odobrio izručenje vođe ruske desničarske organizacije "Ruski obraz" Ilije Gorjačeva Ruskoj federaciji. Protiv Gorjačeva podignuta optužnica zbog niza krivičnih dela...Rešenje Višeg suda u Beogradu o izručenju Rusiji vođe desničarske organizacije "Ruski obraz" Ilije Gorjačeva,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.