Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sud nenadležan, bez genocida"

Hag -- Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu završena je rasprava po tužbi BiH protiv SCG za genocid.

Sumirajući argumente SCG, iznete tokom devetonedeljne usmene rasprave pred sudom, glavni zastupnik profesor Radoslav Stojanović pozvao je sud da se proglasi nenadeležnim ili da, ukoliko ustanovi da nadležnost postoji, odbaci kao neutemljene navode iz bosanske tužbe.

U završnom obraćanju sudu, Stojanović je rekao da u tom "istorijskom precesu sud ne bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da donese presudu na osnovu stereotipa o dobrim i lošim momcima u Bosni koji predstavljaju osnovu bosanske tužbe. "Situacija u Bosni nije bila crno - bela... U Bosni se dogodio građanski rat", rekao je Stojanović.

On je takođe istakao da SCG ne negira da su u ratu počinjeni teški zločini, ali da "niko i ništa ne može da dokaže da je reč o genocidu za koji je odgovoran Beograd". Pravni tim SCG ne brani režim Slobodana Miloševića, dodao je Stojanović, rekavši da ni taj antidemokratski režim ne može biti osnova na kojoj će ceo narod Srbije i bivše SRJ biti proglašen krivim za genocid. Stojanović je podsetio na činjenicu da je u Srbiji postojala opozicija koja se protivila ratu, a da je rezultat kampanje bio masovan bojkot poziva na mobilizaciju čime su građani dodatno pokazali svoj stav o ratu.

I Stojanović i profesor Tibor Varadi podsetili su na činjenicu da je tužba podneta u ime svih građana BiH, ali da je realnost da značajan deo te države čini Republika Srpska. Za Varadija je paradoks činjenica da je RS formalno podnosilac tužbe, a istovremeno i strana koja se tereti za zločine.

Stojanović je, sa svoje strane, skrenuo pažnju veća da RS "koja čini 49 odsto teritorije BiH osporava tužbu", te da bi presuda u korist BiH mogla imati velike posledice. Zato bi sud, po uverenju Stojanovića, trebalo da presudi "u korist mira i pomirenja, a ne protiv".

Glavni zastupnik SCG rekao je da čak iako bude presuđeno u korist SCG, "ta činjenica neće biti razlog za slavlje". "Posle ogromne tragedije koju smo pretrpeli u bivšoj Jugoslaviji, nijedna strana nema razloga za slavlje. Naprotiv, treba da izvučemo lekciju i da radimo na pomirenju".

Ni glavni zastupnik BIH Sakib Softić ne spori da dve države treba da uspostave dobrosusedske odnose, ali tek pošto Međunarodni sud presudi da je SCG kriva za genocid.

U izjavi za B92 Softić je rekao "da je u Beogradu skovan opaki plan da se uklone Bošnjaci i Hrvati sa svih teritorija koje je trebalo povezati sa Srbijom. Taj plan publikovan je u Službenom glasniku RS", rekao je Softić i dodao da je drugi deo plana podrazumevao preseljenje srpskog stanovništva na osvojene teritorije.

Softić očekuje da će te navode iz bosanske tužbe potvrditi sud i da će potom naložiti "da se primene mere u cilju potiranja rezultata genocida." On nije želeo da spekuliše o visini odštete koju će tražiti Bosna rekavši da je to pitanje o kome dve strane mogu da se dogovore pošto bude doneta presuda.

Zastupnici SCG, na čelu sa profesorom Varadijem, danas su zaključili i argumentaciju o nadležnosti suda da presuđuje u sporu tvrdeći da u vreme kada je tužba podneta, 1993. godine, SRJ nije bila članica UN niti potpisnica Konvencije o genocidu što su osnove za nadležnost suda. Pravo SRJ da se predstavlja kao jedini pravni i politički naslednih bivše SFRJ "bezbroj puta je osporavala upravo BiH", podsetio je Varadi.

Odluka suda o nadležnosti očekuje se u kraćem roku dok će, ukoliko se sud proglasi nadležnim, biti potrebno znatno više vremena da sudije razmotre sve dokaze predočene tokom devetonedeljne rasprave i hiljade stranica dokumentacije koja je upućena sudijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.