Sud je doneo odluku: Za ubistvo pogubljenje azotnim gasom

Izvor: B92, 11.Jan.2024, 11:17

Sud je doneo odluku: Za ubistvo pogubljenje azotnim gasom

Alabami će kasnije ovog meseca biti dozvoljeno da ubije zatvorenika nitrogenom – azotnim gasom.

To je presudio u sredu savezni sudija, otvarajući put za ono što bi bilo prvo pogubljenje u zemlji novom metodom koju aktivisti kritikuju kao okrutnu i eksperimentalnu.

Američki okružni sudija R. Ostin Hafaker odbio je zahtev zatvorenika iz Alabame Keneta Judžina Smita da donese preliminarnu odluku kojom bi bilo zaustavljeno njegovo pogubljenje 25. januara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Smitovi advokati su rekli da država pokušava da neisprobanu metodu pogubljenja testira na njihovom klijentu, i očekuje se da će uložiti žalbu na odluku.

Pitanje da li se egzekucija azotnim gasom može konačno nastaviti moglo bi završiti pred Vrhovnim sudom SAD.

Državni planovi predviđaju postavljanje maske za lice tipa respiratora preko Smitovog nosa i usta kako bi udisao azot i umro od nedostatka kiseonika. Tri države - Alabama, Misisipi i Oklahoma - odobrile su takozvanu azotnu hipoksiju kao metod pogubljenja, ali nijedna država nije pokušala da je koristi do sada.

Smit, koji sada ima 58 godina, bio je jedan od dvojice muškaraca osuđenih za ubistvo sveštenikove žene 1988. koje je potreslo malu zajednicu na severu Alabame. Tužioci su rekli da je Smitu i drugom muškarcu plaćeno po 1.000 dolara da ubiju Elizabet Senet u ime njenog muža, koji je bio duboko u dugovima i želeo je da naplati osiguranje.

Smit je preživeo prethodni pokušaj države da ga pogubi. Odeljenje za kazne u Alabami pokušalo je da Smitu da smrtonosnu injekciju 2022, ali je odustalo kada vlasti nisu mogle da povežu dve intravenske linije potrebne za njegovo pogubljenje.

Presuda kojom se omogućava nastavak planirane procedure pogubljenja usledila je nakon sudske rasprave u decembru i pravnih podnesaka u kojima su advokati Smita i Alabame dali različite opise rizika i humanosti smrti azotnim gasom.

Kancelarija državnog tužioca Alabame Stiva Maršala je u sudskim podnescima tvrdila da će uskraćivanje kiseonika "prouzrokovati nesvest u roku od nekoliko sekundi i izazvati smrt za nekoliko minuta". Država je uporedila novu metodu izvršenja sa industrijskim nesrećama u kojima su ljudi padali u nesvest i umirali nakon izlaganja azotnom gasu.

Ali Smitovi advokati su tvrdili da je novi protokol o izvršenju smrtne kazne prožet nepoznanicama i potencijalnim problemima koji krše ustavnu zabranu okrutnih i neobičnih kazni.

Smitovi advokati su u sudskim podnescima primetili da je Američko veterinarsko medicinsko udruženje napisalo u smernicama za eutanaziju 2020. da je azotna hipoksija prihvatljiva metoda eutanazije za svinje, ali ne i za druge sisare jer bi mogla da stvori "anoksično okruženje koje je uznemirujuće za neke vrste". Anoksija predstavlja manjak kiseonika u krvi.

Smitovi advokati su takođe tvrdili da bi gas maska, koja bi mu bila postavljena preko nosa i usta, ometala Smitovu sposobnost da se moli naglas ili daje završnu izjavu pred svedocima u njegovim poslednjim trenucima.

Kancelarija državnog tužioca Alabame je tvrdila da Smitova zabrinutost predstavlja nagađanje.

Zatvorski sistem Alabame pristao je na manje izmene kako bi rešio zabrinutost da Smitov duhovni savetnik neće moći da mu služi pre pogubljenja. Država je napisala da će duhovni savetnik moći da uđe u prostoriju za pogubljenje pre nego što se maska stavi na Smitovo lice da se pomoli sa njim i pomaže ga uljem.

Slučaj koji je doveo do smrtne kazne za Smita šokirao je tada severnu Alabamu.

Žrtva ubistva Senet pronađena je mrtva 18. marta 1988. u kući koju je delila sa suprugom u okrugu Kolbert u Alabami. Mrtvozornik je svedočio da je 45-godišnja žena izbodena osam puta u grudi i po jednom u obe strane vrata. Njen muž, Čarls Senet stariji, tada pastor Hristove crkve Vestsajd, ubio se kada se istraga ubistva fokusirala na njega kao osumnjičenog, navodi se u sudskim dokumentima.

Prvobitna presuda Smitu iz 1989. poništena je u žalbenom postupku. Ponovo mu je suđeno i opet je osuđen 1996. Porota je preporučila doživotnu kaznu zatvora sa 11 glasova za i jednom protiv, ali je sudija odbacio preporuku i osudio Smita na smrt. Alabama više ne dozvoljava sudiji da poništi odluku porote i preinači je u smrtnu kaznu.

Džon Forest Parker, drugi čovek osuđen za ubistvo, pogubljen je 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.