Sud: Srbija isplaćuje odštetu zbog zlodela Škorpiona na KIM

Izvor: Blic, 08.Apr.2016, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Srbija isplaćuje odštetu zbog zlodela "Škorpiona" na KIM

Prvi osnovni sud u Beogradu obavezao je prvostepenom presudom Republiku Srbiju da isplati 25,9 miliona dinara na ime naknade štete za 24 najbliža srodnika 14 žena i dece koje su u martu 1999. godine ispred njihovih kuća u Podujevu ubili pripadnici jedinice MUP-a Srbije „Škorpioni", saopštio je danas pravni zastupnik porodica Fond za humanitarno pravo (FHP).

To je, kako navodi FHP, prva presuda u Srbiji kojom se dosuđuje naknada štete zbog utvrđene odgovornosti države >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije za zločin koji su njene snage počinile nad albanskim civilima za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji.

FHP međutim nije zadovoljan dosuđenim iznosnom, i tvrdi da je manji od polovine iznosa koji je zatražen tužbom protiv države i da je u vidljivom neskladu sa odlukama

Evropskog suda za ljudska prava, a u vezi sa zaštitom prava na život.

Zbog toga je FHP veh podneo žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, kojom traži da taj sud usvoji zahteve tužilaca u celini.

U saopštenju FHP navodi da se odgovornost države zasniva na odredbi člana 172 Zakona o obligacionim odnosima, po kojoj država odgovora za štetu koju njen "organ prouzrokuje trećem licu u vršenju ili u vezi sa vršenjem svojih funkcija".

U saopštenju se dalje podseća da su 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice „Škorpioni" u dvorištu porodice Gashi u Podujevu žene i decu streljali iz automatskih pušaka.

Ubili su Salu Bogujevci (39 godina) i njene sinove Shpenda (13) i Shpetima (10), Shefkate Bogujevci (43), njenu ćerku Noru (15) i njenu svekrvu Shehide (67), njihovu rođaku Nefise Llugaliu (55) i njenu snaju Fezdrije (21), Fitnete Duriqi (36) i njeno četvoro dece - Dafinu (9), Arbera (7), Mimozu (4) i Albina (2), kao i njenu svekrvu Ismu (69).

Streljanje je, uz teške povrede, preživelo petoro dece - Saranda, Fatos, Jehona, Lirije i Genc Bogujevci.

Za ovaj zločin 2010. godine pravnosnažno su osuđeni Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, dok je Željko DJukić nakon ponavljanja postupka osuđen 2011. godine.

Pre njih, za ovaj zločin sud je osudio Sašu Cvjetana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.