Sud:Obustaviti radove na gradnji žičare na Kalemegdanu!

Izvor: Mondo, 23.Apr.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud:Obustaviti radove na gradnji žičare na Kalemegdanu!

Upravni sud doneo je odluku o privremenoj obustavi radova na izgradnji žičare na Kalemegdanu, potvrđeno je za Mondo iz tog suda. Ministarstvo: Čekamo konačnu odluku!

Informacija o privremenom obustavljanju radova objavljena je prvobitno na sajtu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, koji je i podneo zahtev tom sudu za obustavljanje radova.

U rešenju se navodi da se odlaže izvršenje rešenja Ministarstva građevinarstva kojim se daje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << građevinska dozvola za pripremne radove, do donošenja konačne odluke.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu zahtev je obrazložio time da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima nenadoknadive posledice po kulturno dobro - Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu.

Prema zaključku Upravnog suda, izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi.

U skladu sa rešenjem Upravnog suda, radovi na Kalemegdanu ne smeju biti nastavljeni dok sud ne donese konačnu odluku o zakonitosti građevinske dozvole.

U sudu je za MONDO potvrđeno da je ta odluka doneta. Evo šta sve piše u njoj:

Odluka Upravnog suda.pdf

Ministarstvo građevinarstva poštovaće odluku Upravnog suda o privremenom obustavljanju radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu, ali, kako navode za Tanjug, nadaju se da će taj sud isto tako ažurno i efikasno doneti konačnu odluku.

"Povodom odluke Upravnog suda o odlaganju izvršenja rešenja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za pripremne radove na izgradnji gondole na Kalemegdanu želimo da naglasimo da je ova poseba građevinska dozvola doneta po zahtevu Skijališta Srbije na osnovu člana 133. Zakona o planiranju i izgradnji", navode u ministarstvu za Tanjug.

Takođe, ističu da je posebna građevinska dozvola, kojom se odobravaju pripremni radovi, doneta u skladu s važećim prostornim planom i planskim aktima grada Beograda, kao i u skladu sa rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Dozvola se odnosi na pripremne arheološke radove na Kalemegdanu, koji treba da budu izvedeni.

Ministarstvo poručuje da će, kao i uvek do sada, poštovati odluke suda jer je u okviru svoje nadležnosti donelo zakonito rešenje.

"Izražavamo nadu da će Upravni sud po tužbi protiv rešenja Ministarstva raditi jednako ažurno i efikasno kao što je doneo rešenje o odlaganju izvršenja našeg rešenja", kažu u Ministarstvu građevine.

Beogradske vlasti najavile su izgradnju žičare Kalemegdan - Ušće. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je u više navrata da će žičara biti u funkciji "do kraja ove godine", uprkos protivljenju stručne javnosti.

I Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) usprotivilo se nedavno najavljenoj izgradnji gondole (žičare) na Kalemegdanu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je ranije da će gradska žičara s kabinama - "gondola" preko reke Save - od tvrđave na Kalemegdanu, do parka "Ušće" biti duga 1.000 metara, duž kojih će se putnici prevoziti u 25 kabina.

Žičara bi, kako je najavljeno, trebalo da ima kapacitet od 3.000 putnika na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne obale reke na drugu bi bilo oko pet minuta.

Skupština i o žičarama, po hitnom postupku

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.