Sud BiH odredio pritvor uhapšenim članovima grupe islamskih vehabija

Izvor: Southeast European Times, 09.Feb.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud BiH odredio pritvor uhapšenim članovima grupe islamskih vehabija

U pokušaju da poboljša svoj imidž kod EU, kao zemlja u kojoj se drži do vladavine zakona, Bosna i Hercegovina je udarila na zabačenu enklavu vehabija. Neki kažu da se u Sarajevu ne obraća pažnja na terorističke aktivnosti.

09/02/2010

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva – 09/02/10

Sud Bosne i Hercegovine u petak (5. februara) je naložio jednomesečni pritvor za sedam od osam Islamista koji su uhapšeni prošle nedelje u prepadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na zajednicu vehabija u Gornjoj Maoči, u blizini Brčkog.

Među tom osmoricom je navodni lider Nusret Imamović. Među ostalim pritvorenim licima je i hrvatski državljanin Adnan Rustemi. Prema izveštajima, od te grupe, koja se smestila u Gornjoj Maoči 2002, zaplenjene su "velike količine oružja", zajedno sa opremom za komunikacije.

U 4 ujutru 2. februara, otprilike 600 policijskih agenata BiH pokrenulo je precizno koordiniranu operaciju pod nazivom "Svetlost". Oni su opkolili i izvršili prepad na radikalnu, izolovanu islamsku zajednicu koja ima oko 400 pripadnika, u tom selu na severu BiH.

Grupa je poznata kao vehabije, zajednica pobožnih islamskih fundamentalista, koji su odsečeni od sveta, dok istovremeno imaju elektronsku opremu kako bi ostali u kontaktu sa svojom braćom džihadistima.

Štefan Feler, šef Policijske misije EU (EUPM), rekao je da, mada opasnost od terorizma u BiH nije preterana, "institucije ove zemlje u stanju su da se nose sa tim problemom".

Sekta vehabija optužena je za ili korišćenje ili pretnju korišćenja sile kako bi pokušala da obori ustavno uređenje ili sruši najviše institucije u BiH. Takođe je optužena za pokušaj otcepljenja od zemlje.

U optužnici se dalje navodi da su članovi grupe "težili uzrokovanju rasne i verske mržnje, animoziteta i netolerancije među narodima i građanima BiH" raznim metodama.

Policijsku akciju -- najveću usaglašenu operaciju policijskih snaga od rata u Jugoslaviji -- naložila je Sudska i tužilačka kancelarija BiH.

U prepadu je učestvovalo preko 240 vozila, kao i niz kriminalističkih agencija. Među njima su bili pripadnici obaveštajnih i bezbednosnih službi; granična policija; zvaničnici Službe za strance; Državna agencija za istrage i zaštitu, policija Republike Srpske; policajci iz Distrikta Brčko u BiH; uniformisani policajci iz policije Federacije BiH, kao i predstavnici EUPM.

Zajednica vehabija u Gornjoj Maoči stvorena je pre nekoliko godina, nakon što su njeni pripadnici proterani iz sela Bočinja. Od tada je pod zvaničnom prismotrom.

Prisustvo te grupe u unutrašnjosti, međutim, samo skreće pažnju vlasti od aktivnosti u Sarajevu, kaže jedan ekspert za terorizam.

Dževad Galijašević, bosanski Musliman i član Ekspertskog tima SEE za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, upozorava da vehabije nisu imale poteškoća da se sastaju sa članovima terorističkih grupa u Sarajevu. On kaže da se poslovi između ekstremističkih organizacija odvijaju u Džamiji kralja Fahda u prestonici.

Posle dramatičnog prepada, Galijašević je rekao: "Dok su sve oči na Gornjoj Maoči, vehabije i članovi terorističkih organizacija u stanju su da nesmetano obavljaju svoje poslove u Sarajevu. Gornja Maoča je samo jedan pipak velike hobotnice, sa glavom u Sarajevu… u Džamiji kralja Fahda."

Dan posle prepada, Doris Pak, šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, ocenila je da su hapšenja bila neophodna, naglašavajući istovremeno značaj visoko funkcionalne bezbednosti u zemljama koje teže članstvu u EU.

"Fundamentalisti, a vehabije su upravo to, moraju ozbiljno da se shvate… država mora da pokaže da kontroliše situaciju," rekla je ona.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.