Sud BiH: Nije zatraženo izdržavanje kazne za Novaka Đukića

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Okt.2015, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud BiH: Nije zatraženo izdržavanje kazne za Novaka Đukića

SARAJEVO - Sud BiH nije zatražio izdržavanje kazne zatvora za generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića, koji se nalazi u Srbiji, a pravosnažno je osuđen za ratni zločin počinjen na "Tuzlanskoj kapiji".

Kao razlog, u Sudu BiH naveli su da nemaju potvrdu o Đukićevom mjestu boravka.

"Sud BiH nije dobio potvrdu iz Srbije o lociranju Novaka Đukića, iako je putem Interpola BiH više puta tražio i urgirao za tu informaciju", naveli su u Sudu BiH.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Đukićev advokat Milorad Ivošević pojasnio je da se Đukić nalazi u Srbiji na liječenju, te da je njegov pravni tim podnio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava i nadaju se da bi moglo doći do obnavljanja postupka pred Sudom BiH, prenio je Birn.

Sud BiH smanjio je u junu 2014. godine kaznu generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću sa 25 na 20 godina zatvora za zločine na "Tuzlanskoj kapiji" 25. maja 1995. godine.

Ustavni sud BiH poništio je početkom prošle godine pravosnažnu presudu kojom je general Đukić bio osuđen na 25 godina zatvora zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH iz 2003. godine, a ne Krivični zakon bivše SFRJ koji je bio relevantan u vrijeme kada su počinjeni zločini koji mu se stavljaju na teret.

Odbrana generala Đukića zahtijevala je od Apelacionog vijeća Suda BiH da suđenje bude ponovljeno, ali sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Dragoje Vukoja, nije prihvatilo takav zahtjev

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Nije zatraženo izdržavanje kazne za Novaka Đukića, osuđenog za ratni zločin na Kapiji

Izvor: SandzakPress.net, 21.Okt.2015, 12:51

Tuzla, Srbija – Sud Bosne i Hercegovine nije zatražio izdržavanje kazne zatvora za Novaka Đukića, koji se nalazi u Srbiji a pravosnažno je osuđen za ratni zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji. Kao razlog, u Sudu BiH su naveli da nemaju potvrdu o Đukićevom mjestu boravka. – Sud BiH nije...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.