Subvencije poljoprivrednicima

Izvor: RTS, 16.Maj.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subvencije poljoprivrednicima

Subvencionisane kredite poljoprivrednici mogu da dobiju za nabavku mehanizacije i opreme, stočarsku i biljnu proizvodnju, izgradnju objekata i za refinansiranje ranijih kredita.

Vlada Srbije donela je odluku o subvencionisanju kredita za poljoprivrednike i za tu namenu iz budžeta izdvojila 2,7 milijardi dinara. Poljoprivrednici će moći da uzmu kredite do 5 miliona dinara, sa kamatom od 8 odsto i rokom otplate od 3 godine.

Zajmovi su namenjeni za stočarsku i biljnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnju, za nabavku mehanizacije i opreme, izgradnju objekata i refinansiranje ranijih kredita.

Kredit mogu da dobiju i mala gazdinstva i velika poljoprivredna preduzeća. Šabački poljiprivrednici kažu da su odobreni krediti povoljniji od prethodnih, ali i da očekuju ovogodišnje podsticajne mere.  

Novi krediti povoljniji, poljoprivrednici očekuju i druge subvencije

Porodica Ilić iz Majura dvadesetak godina bavi se intenzivnim stočarstvom i obrađuje 108 hektara zemlje. U štali imaju 60 grla i dnevno šabačkoj mlekari predaju 400 litara mleka. U objekte i mehanizaciju uložili su 100.000 evra i još otplaćuju prethodni subvencionisani kredit.

"Novi krediti su povoljniji od onih koji su bili vezani za evro", kaže Slobodan Ilić. "Kamata je niža nego ranije, ali mislim da je rok otplate kratak za stočare. Bilo bi dobro da su bar na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana."

I drugi poljoprivrednici u šabačkom kraju kažu da je svaka pomoć agraru dobrodošla, ali osim kredita očekuju i druge subvencije.

"Uredbe već kasne i mi ćemo imati veće štete i posledice po naša domaćinstva", kaže Goran Vasić, stočar iz Maova.

Podsticajne mere 2009. godine koristilo je 668 gazdinstava, 2010. više od 1.200, a ove godine očekuje se da će subvencije iskoristiti oko 2.000 registrovanih gazdinstava.

"Nadamo se da će podsticaj Ministarstva biti mnogo povoljniji za područja s malim posedom" očekuje Predrag Srdanović, direktor Direkcije za poljoprivredu grada Šapca, na čijem je području prosečna površina gazdinstva oko tri hektara.

Uzorni stočar iz Majura, Slobodan Ilić, tvrdi da veliki proizvođači smatraju da kvotu od 3.000 litara mleka kvartalno treba smanjiti na 1000 litara, tako da bi i proizvođač koji ima dve krave mogao da ostvari premiju.

Prošle godine, subvencije za krave sa HB brojem isplaćene su samo za 328 grla, jer od ukupnog broja stočara u šabačkom kraju veliki proizvođači imaju samo 15 odsto udela.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Krediti sa kamatom od osam odsto

Izvor: Danas, 16.Maj.2011

Program subvencionisanih kredita za podsticanje poljoprivredne proizvodnje počeće da se primenjuje od 25. maja, a poljoprivrednici, preduzetnici i pravna lica, koji ispune uslove, moći će da koriste kratkoročne i srednjoročne pozajmice u visini od pet miliona dinara sa rokom otplate do tri godine...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.