Izvor: B92, 28.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotić na suđenju za Zvornik

Beograd -- Suđenje optuženima za ratne zločine na teritoriji opštine Zvornik nastavljeno je saslušanjem Zorana Subotića.

On je tokom aprila 1992. godine bio komandant Kriznog štaba u Zvorniku. Subotić je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je krajem marta, 1992. godine, došao u Zvornik, kao vojni rezervista i da je postavljen za komandanta Kriznog štaba Teritorijalne odbrane Zvornika.

Bio sam predsednik Kriznog štaba, ali nisam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učestvovao ni na jednom sastanku, kazao je Subotić navodeći da je u Zvorniku bio najviše 15 dana i da nije čuo za zločine u Čelopeku i lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana".

Na sastancima Kriznog štaba u kojem je bio i (prvooptuženi) Branko Grujić pregovaralo sa sa Muslimanima o mirnom rešavanju sukoba. Muslimani su predlagali da Karakaj pripadne Srbima, a da njima ostane Zvornik, rekao je svedok.

Za iseljavanje Muslimana iz sela Kozluk i Skočić je čuo, ali kako je naveo, ne zna pod kakvim se okolnostima iseljavanje dogodilo.

On je ispričao da se u Zvornik vraćao, ali da se bavio humanitarnim radom i bio politički angažovan kao predstavnik Srpske radikalne stranke.

Za deportaciju bosanskih Muslimana i više zločina na nekoliko lokaliteta u zvorničkoj opštini optuženi su tadašnji predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović i pripadnici jedinice "Žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Svi osim Dragićevića, koji se brani ćutanjem, negirali su na početku suđenja 28. novembra 2005. godine navode optužnice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.