Su Ći zauzela mesto u parlamentu

Izvor: B92, 02.Maj.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Su Ći zauzela mesto u parlamentu

Najpjitav -- Aun San Su Ći danas je zauzela svoje mesto u paralmentu Mjanmara i time započela novu političku eru posle skoro 25-godišnje borbe protiv vojne diktature.

Su Ći, koja je provela 17 godina u kućnom pritvoru, i 33 člana njene partije Nacionalna liga za demokratiju, koji su 1. aprila ubedljivo pobedili na dopunskim izborima za parlament, došli su u skupštinu pošto su odustali od zahteva za promenu reči zakletve koju polažu novi poslanici. Kasnije će im se u donjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domu pridružiti još tri člana partije.

Na pitanje Rojtersa da li je ovo važan dan za Mjanmar, Su Ći je odgovorila da će vreme pokazati.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir i glavni prodemokratski lider u Mjanmaru u ponedeljak je pristala da položi zakletvu koja je napisana za vreme vladavine vojne hutne i koju ona smatra nedemokratskom. Ona veruje da zakletvu treba promeniti kako bi se smanjila politička uloga oružanih snaga.

Su Ći je ušla u politički sistem posle dugogodišnjeg nepopustljivog otpora nastojanjima vojske da očuva valst.

Dok su Su Ći i mnoge njene pristalice 1990. bili u zatvoru, njena stranka je odnela ubedljivu pobedu na izborima koju je vojska jednostavno ignorisala.

Zato je Nacionalna liga za demokratiju napustila proces sastavljanja ustava sredinom 90-ih. Ova stranka je bojkotova opšte izbore u novembru 2010. kada je Su Ći ponovo bila u kućnom pritvoru.

Međutim, nova vlada na čelu sa Teinom Seinom počela je da sprovodi političke i ekonomske reforme i ubedila Su Ći da udje u politički proces.

Kao odgovor na reforme, zapadne sile, koje su godinama držale Mjanmar u izolaciji zbog kršenja ljudskih prava, počele su da ukidaju sankcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.