Stvoriti uslove za digitalizaciju

Izvor: RTS, 02.Maj.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvoriti uslove za digitalizaciju

Javno preduzeće "Emisiona tehnika" trebalo bi da počne da radi što pre, kako Srbija ne bi kasnila u digitalizaciji emitovanja televizijskog programa, istakla ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić ocenila je da bi Javno preduzeće "Emisiona tehnika" trebalo što pre da počne da radi kako bi Srbija ne bi kasnila u digitalizaciji emitovanja televizijskog programa.

Matićeva je u je u intervjuu agenciji Beta rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je zbog prelaska na digitalno emitovanje televizijskog programa neophodna nabavka novih predajnika i postavljanje prateće infrastrukture.

"Neophodno je da se taj posao započne pre leta, da bi digitalno emitovanje televizijskog programa moglo da počne u roku, 4. aprila 2012. godine", istakla je Matićeva.

Javno preduzeće "Emisiona tehnika", navela je, osnovano je krajem prošle godine i još ima vršioca dužnosti direktora, a pred njim je veliki zadatak obnavljanja cele emisione mreže koja je u Srbiji u zapuštenom stanju.

Matićeva je rekla da sve evropske države imaju javna preduzeća koje se bave emitovanjem programa za sve one koji imaju dozvole.

"Na taj način se smanjuju troškovi emitera koji ne moraju da imaju sopstvene mreže, a smanjuje se i nivo zračenja, što je bitno za zaštitu životnu sredine i ljudi", navela je ministarka.

Ministarstvo već neko vreme insitira na sastancima Vlade da se postavi direktor "Emisione tehnike", koji će moći da počne pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja je zainteresovana da finansira nabavku opreme, istakla je Matićeva.

"Emisiona tehnika će od prodaje svojih usluga televizijama moći da se izdržava, investira i razvija predajničku aktivnost", rekla je Matićava i dodala da je to preduzeće osnovano izdvajanjem te tehnike iz Radio-televizije Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.