Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvaraoci RS: Srbi u Federaciji nisu ravnopravni

Popis prema kojem je broj Srba na teritoriji BiH smanjen praktično na nivo nacionalne manjine u Federaciji BiH i podaci koji prema njemu pokazuju da je najveći odliv stanovništva bio upravo sa teritorije FBiH dovoljno govore o položaju srpskog naroda u Bosni, ističu u Asocijaciji "Stvaraoci Republike Srpske".

U Banjaluci je u petak formiran Gradski odbor Asocijacije, na čelu sa Momčilom Krajišnikom, čime je ta vanstranačka organizacija, koja okuplja osnivače Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Srpske, i faktički počela sa radom.

Organizacija koja je od 1. februara ove godine proglašena od strane vlasti u Srpskoj za organizaciju od nacionalnog značaja, već radi na nacrtima zakona o zaštiti ćirilice na teritoriji Bosne i Hercegovine i na primjeni zakona o zaštiti imovine Srpske pravoslavne crkve u FBiH sa akcentom na Sarajevo.

Portparol organizacije Miodrag Stanišić, za Sputnjik kaže da je njihov cilj da se pokriju sva važna pitanja koja se odnose na očuvanje Republike Srpske u svakom njenom aspektu. On se osvrnuo i na nedavni ishod popisa u BiH, ali i na položaj Srba u federalnim kantonima kao jednom od tema kojima će se baviti "Stvaraoci Republike Srpske“, čije član je i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Naš pravni tim namjerava da prati i realizaciju svih odluka koje su značajne za srpski narod i u Federaciji Bosne i Hercegovine, prije svega odluku o konstitutivnosti naroda. Mi želimo da ukažemo da se odluka o konstitutivnosti naroda na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine apsolutno ne poštuje, pogotovu kada je riječ o pripadnicima srpskog naroda. To je pokazao i najnoviji popis po kome je broj Srba na teritoriji FBiH zaista smanjen praktično na nivo nacionalne manjine i da je, ako ćemo gledati po tim podacima, najveći odliv stanovništva bio upravo sa teritorije Federacije BiH“, kaže Stanišić za pomenuti portal.

On ističe da Srbi u Federaciji BiH praktično ni u jednom kantonu nisu ravnopravni, jer ni u jednom kantonu nije poštovana odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na čitavoj teritoriji.

"Tu mislim na kantonalne skupštine, na zakonodavnu i izvršnu vlast. Najveći apsurd i najveća pravna anomalija o kojoj ćute svi, pa i predstavnici međunarodne zajednice, a koji to ne bi smjeli, jeste da u Parlamentu Federacije BiH u Domu naroda, koji treba da ima jednak broj predstavnika svih naroda, i u ovom sazivu mi imamo 13 predstavnika srpskog naroda od propisanog broja od 17 ljudi“, objašnjava Stanišić.

On ističe da jedan od razloga zašto Klub srpskog naroda nikada nije popunjen u Domu Federacije jeste taj što u federalnim kantonima nema dovoljno Srba koji mogu prostom matematikom da budu izabrani u skupštine kantona, a onda po automatizmu da pređu u Parlament Federacije i da popune Dom naroda.

(Sputnjik, Foto: Sputnjik)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.