Izvor: B92, 03.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvar potpuno delikatna

Beograd -- Ministar policije Dragan Jočić potvrdio je da je raspisana poternica za Nebojšom Pavkovićem i da je potraga za njim u toku.

Na pitanje novinara da li će se Pavković do 12. aprila naći u Hagu, Jočić je odgovorio da veruje da će Pavković u potpunosti odgovoriti zahtevima Tribunala. "Zahtevi su upućeni prema državi, a najpreči su u ovom momentu interesi države. Mi ćemo učiniti sve da Srbija ispoštuje svoja obećanja i ono na šta se obavezala", dodao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on.

Upitan da li ima nekih novosti u vezi s generalom Ratkom Mladićem, Jočić je rekao nema nikakvu novu činjenicu da je Mladić u Srbiji. S druge strane, Jočić nije dao precizan odgovor na pitanje da li je u Srbiji general Pavković: "Ja opet kažem, stvar je potpuno delikatna tako da ne bih mogao ništa više da vam kažem, nego ono što sam rekao."

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i predsednik Srpskog pokreta odnove Vuk Drašković kaže da su u skrivanje generala Nebojše Pavkovića umešane službe bezbednosti. Drašković pita da li je moguće da se u jednoj uređenoj pravnoj državi optuženi od Haškog tribunala skrivaju, a da se ne zna gde se skrivaju.

"Čija je to odgovornost? Odgovornost policije i službi bezbednosti. Nije nadležnost Ministarstva poljoprivrede da referiše građanima gde je general Pavković. I ako se sklonio i tobože se ne zna gde je, onda budite sigurni da su u tome prsti službi bezbednosti i ne samo kada je on u pitanju", kazao je Drašković.

Iako Jočić smatra da je pitanje haških optuženika za Srbiju "pitanje prošlosti", Drašković ističe da ukoliko Pavković nestane na isti način kao i Goran Hadžić, Srbija i Crna Gora neće dobiti Studiju izvodljivosti, država će izgubiti kredibilitet u Evropi, a u pregovore o statusu Kosova ući će kao remetilački faktor.

U međuvremenu, MUP Crne Gore demantovao je da se haški optuženik Nebojša Pavković nalazi u Crnoj Gori. Podsetimo, B92 je, pozivajući se na nezvanične informacije, objavila u subotu u emisiji "Vesti" da se Pavković krije u svojoj kući u kotorskom naselju Sveti Stasije. "Ministarstvo unutrašnjih poslova ima potpuno proverene informacije da se general Pavković ne nalazi u Kotoru ni u Crnoj Gori", rečeno je Beti u crnogorskoj policiji.

Od izveštaja Karle del Ponte zavisi ocena Studije

Ovih dana će glavni tužilac Haškog suda Karla del Ponte dati Evropskoj komisiji mišljenje o stepenu saradne Srbije i Crne Gore sa Tribunalom i od toga zavisi da li će državna zajednica dobiti već 12. aprila na kolegijumu Komisije, pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti.

Ljajić: Lukić će biti medicinski zbrinut

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da su lekari rekli da Lukić može da bude pušten iz bolnice sedam dana posle operacije:

"Taj rok ističe sutra i moramo da štitimo interese države, naravno da štitimo interese i pojedinca, u ovom slučaju da se obezbedi adekvatno medicinsko praćenje. Mi smo to obezbedili u saradnji sa samim tribunalom, u saradnji sa našim lekarima i nesumnjivo da u tom pogledu Lukić neće biti ni na koji način hendikepiran. Tu obavezu moramo da izvršimo. Imamo još nedelju dana roka kada preostale dve obaveze moraju biti ispunjene, u protivnom nećemo dobiti pozitinu ocenu Studije o izvodljivosti"

Lukić: Prekinite sa manipulacijom

Policijski general i haški optuženik Sreten Lukić zatražio je od srpskih vlasti da prekinu s "manipulacijama" njegovim navodnim izjavama da će nakon izlaska iz bolnice prihvatiti lečenje u Hagu.

Lukić u pisanoj izjavi kaže da "uputiti nekog u Hag znači poslati ga u zatvor, a ne u bolnicu ili lečilište", što ne doprinosi lečenju. Lukić tvrdi da je "od početka naglašavao da je za njega prioritet stabilizacija zdravlja, a iza toga i spremnost na ispunjenje svih drugih obaveza".

On smatra da građani Srbije treba da dobiju objašnjenje ko je doneo ili će doneti odluku da nasilno prekine njegovo lečenje, kako navodi, grubo kršeći uputstva lekara. Lukića tribunal traži zbog ratnih zločina na Kosovu.

Pavković nije u Crnoj Gori

Crnogorski MUP demantovao je tvrdnje da se haški optuženik i bivši načelnik GŠVJ Nebojša Pavković krije u Crnoj Gori.

Kako je za BBC potvrdjeno u crnogorskom MUP-u, policija ima "potpuno proverene informacije da se general Pavković ne nalazi u Kotoru i u Crnoj Gori", prenosi FoNet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.