Studiranje na  Dalekom istoku

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studiranje na Dalekom istoku

Studenti iz Srbije koji odlaze na studije u inostranstvu, uglavnom se odlučuju za zapadne zemlje. Ima i onih koji biraju Daleki istok, pošto ima stipendija koje pokrivaju celokupne troškove studiranja.

Svaki deseti student u Srbiji deo školovanja provede u inostranstvu. Većina njih studira na Zapadu, iako vlade razvijenih zemalja Dalekog istoka finansiraju celokupne troškove studiranja, pa čak i avionske karte.

Na Univerzitetu u Seulu gotovo trećina studenata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su stranci. Među njima je i Jelena Milosavljević, stipendista korejske vlade. Ona je pred odbranom master rada iz sociologije.

"Koliko god da je sistem obrazovanja različit u Aziji, mislim da to ne bi trebalo da plaši naše studente, jer postoje mnogi programi čak i ako ne znate japanski, korejski. Čak i ako nikada niste sanjali da probate takvu vrstu avanture", priča Jelena.

Prve godine u Koreji studenti uče samo jezik, pa takav program osim filologa, privlači i druge profesije. Ipak, ovakvu stipendiju godišnje iskoristi tek jedan ili dvoje studenata.

I vlada Indonezije našim akademcima finansira studije jezika, kulture i umetnosti. Stipendistkinje iz Beograda nadaju se ponovnom odlasku na tropski arhipelag.

"Indonezija i te, za nas, egzotične kulture, mogu biti jedna bezgranična inspiracija za ljude koji se bave antropologijom, filozofijom, filozofijom jezika, etnologijom, ali i proučavati biodiverzitet", kaže diplomirani filozof Jelena Savković.

Eni Diponegore iz Odeljenja za kulturu ambasade Indonezije, kaže da su tamo deca iz celog sveta, oko 900 studenata je u Indoneziji, a 15 ih je iz Srbije.

Vlada Japana godišnje daje tri do četiri MEXT stipendije za postdiplomske studije i istraživačke projekte. Interesovanje je sve veće za studije umetnosti i tehičkih nauka, kažu u ambasadi u Beogradu.

Ataše za kulturu ambasade Japana Juiciro Omori kaže da su pre nekoliko godina studenti iz Srbije želeli da u Japanu studiraju iz ekonomskih razloga ili zbog tehnološkog razvoja, ali došlo je do promene.

"Mislim da sada mladi ljudi iz Srbije imaju više interesovanja o modernoj kulturi u Japanu", kaže Omori.

Jovana Marjanović nezaboravnu godinu studija provela je u japanskoj drevnoj prestonici - Nari.

"Trebalo bi da se odreknu svih predrasuda koje imaju, da zaborave na sve jezičke i kulturne barijere i da se samo otvorenog uma i srca prepuste istraživanju japanske kulture. Stipendije su sjajne i život tamo preporučujem", kaže Jovana.

Šestoro naših studenata i jedan postdiplomac putuju u Kinu, kao stipendisti Instituta Konfučije. Na šangajskoj listi 500 najboljih svetskih univerziteta 38 je iz Kine, 14 japanskih i 12 korejskih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.