Studentski front: Nastavljamo protest

Izvor: Studio B, 21.Okt.2014, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studentski front: Nastavljamo protest

Studenti okupljeni oko organizacije Studentski front,koji protestuju ispred Ministarstva prosvete, kažu da nisu postigli dogovor sa predstavnicima tog ministarstva i pozivaju kolege da im se pridruže.

Aleksandar Đenić iz te organizacije rekao je novinarima da je njihovu delegaciju primio posebni savetnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i to na stepenicama ministarstva, ističući da to samo govori koliko imaju sluha i koliko im je stalo do studenata.

Đenić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rekao da će se protesti nastaviti sve dok se ne ispune zahtevi studenata i da ne isključuje mogućnost kampovanja ispred ministarstva i blokade fakulteta.

Na pitanje novinara zašto protestuju kada je već postignut dogovor ministarstva i SKONUS-a Đenić je rekao da je ministarstvo samo donelo preporuke koje fakultete ne obavezuju, a da oni traže uredbe.

Ranije danas ministar prosvete Srđan Verbić na konferenciji za medije rekao je da nije dobio zvaničan dopis o zahtevima studenata te organizacije, što je Đenić demantovao i poručio da su to samo "višenedeljne igrarije ministarstva".

Sekretar tog fronta Marko Šović rekao je Tanjugu da studenti traže da se vrati šest ispitnih rokova, da se apsolventska godina finansira iz budžeta kao što je do sada, da se odustane od smanjenja kvota za master studije i da ne bude ograničenja za završetak studija.

"Naš dugoročni zahtev je da se transformiše obrazovni sistem pod parolom "Obrazovanje dostupno svima" jer ono danas, na žalost, to nije " rekao je Šović.

On je naglasio da studenti čekaju da im se neko iz ministarstva obrati, jer će u suprotnom radikalizovati protest i doneti šatore i kampovati ispred ministarstva.

"Ministar nije pokazao nameru da nas primi i sasluša, već hoće samo da razgovara sa SKONUS-om", poručio je on i dodao da studentski front nije zadovoljan dogovorom između ministra i SKONUS-a.

Na protest ispred Ministarsta prosvete došli su studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta, a očekuju da im se pridruže i studenti sa Ekonomskog, Učiteljskog i drugih fakulteta.

Studenti uzvikuju "Lopovi, lopovi" i "Ne damo pare" i nose transparente "Znanje nije roba", "Besplatno".

Za sada nije obustavljen saobraćaj u Nemanjinoj i on se odvija normalno.

 

Verbić: Sa studentima smo već postigli dogovor

 

Studenti okupljeni u asocijaciji Studentski front protestuju ispred Ministarstva prosvete, a ministar Srđan Verbić kaže da im ne treba "pridavati medijsku pažnju" jer je sa legitimnim predstavnicima akademaca nedavno postigut dogovor.

"Mi smo sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije i svim legitimnim predstavnicima studenata postigli dogovor", rekao je Verbić novinarima i istakao da je procedura realizacije dogovora sa SKONUS-om počela.

Imaju, kako je rekao Verbić, sve saglasnosti, mišljenje Ministarstva finansija i Sekretarijata vlade i potebno je samo da vlada potvrdi dogovor studenata, najverovatnije već na sutrašnjoj sednici.

Verbić je rekao da su studenti koji protestuju i pre nekoliko dana bili u Nemanjinoj ulici ali da ne znaju najbolje da artikulišu svoje zahteve, jer su zaboravili da ponesu svoje zahteve.

"Napisali su ih na licu mesta ali se nisu potpisali pa i kada bismo hteli da odgovorimo ne znamo kome", rekao je Verbić i naveo da je legitimno tražiti ministrovu ostavku. Studenti okupljeni u organizaciji Studentski front, koji protestuju ispred Ministarstva prosvete, kažu da nisu postigli dogovor sa predstavnicima tog ministarstva i pozivaju kolege da im se pridruže.

Aleksandar Đenić iz te organizacije rekao je novinarima da je njihovu delegaciju primio posebni savetnik ministra prosvete Milovan Šuvakov i to na stepenicama ministarstva, ističući da to samo govori koliko imaju sluha i koliko im je stalo do studenata.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.