Izvor: Blic, 25.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti uvek na postu

Studenti uvek na postu

Prema podacima Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, dvoje od 34 studenata je hospitalizovano pošto su se tokom vikenda otrovali, po svemu sudeći hranom iz menze Studentskog grada u Novom Beogradu. Iako upravnik menze Studentskog grada tvrdi da su studenti mogli da se otruju bilo gde, jer jedu i van menze, kako nezvanično saznajemo, najverovatniji uzrok trovanja bili su sosovi koji se služe uz prilog jelu u menzi Studentskog grada.

U menzi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se hrani oko pet hiljada studenata, a otrovali su se samo oni koji su jeli sosove, kojih ima više vrsta, a samo je jedan bio kontaminiran. Odmah je rađena i anketa sa cimerima obolelih studenata koji nisu imali stomačne tegobe. Ispostavilo se da nisu jeli iste obroke. Kako smo saznali od studenata koji se hrane u ovom domu, sosovi su naprasno iščezli sa menija u poslednja dva, tri dana.

Podaci Studentske poliklinike nešto se razlikuju od podataka Gradskog zavoda. Prema rečima direktora poliklinike, dr Dragana Ilića, ukupno 31 student imao je stomačne tegobe sa povećanom temperaturom, a tri studenta su hospitalizovana u ovoj zdravstvenoj ustanovi zbog dehidracije. Svi studenti hrane se u menzi Studentskog grada.

Stručnjaci Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja uzeli su uzorke hrane, radnih površina u menzi, briseve svih zaposlenih i stolice studenata. Kako saznajemo, rezultati će biti gotovi u petak.

- Tek tada ćemo sa sigurnošću moći da kažemo od čega su se studenti otrovali. Dobra vest je da nemamo novih slučajeva - kaže za 'Blic' dr Dragan Ilić, direktor Studentske poliklinike.

Upravnik studentske menze u Novom Beogradu Srđan Janković nije želeo da komentariše događaj sve dok ne stignu zvanični rezultati ispitivanja. Samo nam je rekao da se hrana u menzi redovno kontroliše

- Gradski zavod vrši kontrolu dva puta mesečno, a Republička sanitarna inspekcija 'kad god poželi' - kratko je rekao Janković.

On je naglasio da ne mora da znači da su se studenti otrovali u menzi, jer se oni hrane i van nje. Za davanje izjava nije bio raspoložen ni Branko Krivokapić, generalni direktor Studentskog centra, ustanove koja je nadležna za smeštaj i ishranu studenata, koji je ceo dan bio na sastancima.

Studentske organizacije vršile su i ranije pritisak na Studentski centar da se ishrana u menzama poboljša i da se češće i bolje vrše kontrole namirnica koje se tamo služe. Kako nam je rekla Bogdanka Tasev iz Saveza studenata Beograda, ova studentska organizacija je zajedno sa Studentskom unijom Beograda ranije predlagala direktoru Studentskog centra da se oforme komisije sastavljane od inspektora i studenata koje bi svakog meseca proveravale kvalitet hrane u menzama.

- Međutim, direktor je ponudio da dva, tri studenta sama idu i proveravaju sve menze na teritoriji Beograda. Studenti su odustali. Mi nismo specijalizovani za kontrolu hrane, tako da nikako ne možemo sami da proveravamo njen kvalitet. Iako upravnik menze tvrdi, pitanje je da li stvarno i koliko često sanitarna inspekcija proverava hranu ili samo gleda da li je čisto u kuhinji i magacinu. Studenti se često žale da je hrana jednolična, a cena neprimerena kvalitetu. Cena smeštaja i ishrane poskupela je i prošle i ove godine, pa je umesto 2.100 ona sada 3.000 dinara. Ako se ispostavi da je hrana iz menze uzrok trovanja studenata, vršićemo pritisak na Studentski centar da se kvalitet ishrane poboljša i bolje kontroliše, kao i da cena bude primerena kvalitetu - dodala je Bogdanka Tasev. S. Todorović - J. Subotić

Nutricionisti savetuju: Više mesa i voća

Prema rečima nutricioniste Ljubomira Pfafa, ishrana studenata zavisi od toga da li imaju praktičnu nastavu koja zahteva fizičke napore, kao na primer studenti DIF-a, ili samo, kao studenti Pravnog fakulteta, uče. To je, kaže Pfaf, osnovni princip podele.

- Ovde se radi o mladim osobama koje izlaze iz puberteta, ali ishrana za njih mora biti ista kao za omladince, dakle hiperproteinsko-vitaminska. Mleko i mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, povrće u svežem stanju, najbolje kao salata i obavezno dosta voća. Hleb i žitarice takođe su neophodni - najbolje crni hleb i peciva. Svaki student bi trebalo da ima četiri obroka, i to doručak, voćnu dijetu u vidu užine, ručak i večeru. Doručak je najbolje da bude između sedam i pola devet, užina oko pola jedanaest, ručak između jedan i tri, a večera nikako posle osam sati. Bitno je i da u svakom od ovih obroka, izuzev užine, budu zastupljene sve vrste namirnica, tako da s jedne strane ispunjavaju potrebe za belančevinama, vitaminima i mineralima, a s druge da ispunjavaju energetske potrebe mlade osobe - kaže Pfaf.

Trovanje nema veze sa načinom ishrane, već sa obradom i proizvodnjom namirnica, kaže za 'Blic' poznati nutricionista. Svaka namirnica može biti kontaminirana još, kako kaže, u proizvodnji, kao na primer povrće zbog korišćenje pesticida. Meso je naročito rizično, a po ovim visokim temperaturama i proizvodi od mleka, upozorava Ljubomir Pfaf. N. B. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.