Studenti upali u Koloseum

Izvor: RTS, 25.Nov.2010, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti upali u Koloseum

Protestujući zbog smanjenja budžetskih izdvajanja za obrazovanje, italijanski studenti okupirali Krivi toranj u Pizi i upali u rimski Koloseum. Protesti održani širom Italije.

Drugog dana protesta zbog smanjenja budžetskih izdvajanja za obrazovanje, italijanski studenti su okupirali Krivi toranj u Pizi i upali u rimski Koloseum.

Dvadesetak studenata je ušlo u toranj, dok je na stotine njih formiralo kordon ispred objekta, sprečavajući turiste da ga posete, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javila je italijanska agencija Ansa.

Strani turisti su posmatrali scene sa zaprepašćenjem, dok su mnogi od njih slikali studente koji su se popeli na vrh nekadašnjeg zvonika italijanske katedrale iz XI veka, na Trgu čuda (Piazza dei Miracoli).

Nešto kasnije, na desetine studenata, koji su se izdvojili iz kolone demonstranata, uspelo je da uđe u Koloseum u Rimu.

Protesti su održani i u Milanu, gde se policija sukobila sa studentima viših škola, zatim u Bariju, Torinu, Kaljariju i Ankoni.

U Bolonji je nekoliko stotina studenata, na kratko vreme, zaustavilo saobraćaj u centru grada, a u Napulju su studenti zauzeli Univerzitet orijentalistike i rektorat Univerziteta "Fridrih Drugi", dok su u Palermu, na sat vremena, blokirali ulaz u luku i železničku stanicu.

U jučerašnjim protestima, grupa studenata uspela je da uđe na glavna vrata Senata u Rimu.

Oko 1.000 studenata juče je zauzelo pet glavnih mostova preko reke Arno u Pizi, blokirajući saobraćaj, a u Peruđi, Torinu i Salernu, studenti su se okupili na krovovima univerzitetskih zgrada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.