
Izvor: RTS, 19.Feb.2020, 13:50 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Studenti savetuju kako obrezivati voće
Voćari i vinogradari ovih dana orezuju biljke. U Institutu "Tamiš" u Pančevu poljoprivrednici mogu dobiti savet kako da to pravilno urade. Na njihovom oglednom polju trenutno rade studenti, koji tu stiču neophodnu praksu.
Posao zimskog orezivanja voća može da počne čim biljke izgube lišće, još u novembru, ali većina to radi u ovom periodu, neposredno pre vegetacije.
"Ako se previsoko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << formira prvi sprat grana, vi imate jednu veliku praznu zonu, a to nije dobro zbog potencijalnog roda i izvođenja nekih mera. Pomera se rod ka periferijama, teško ga je obrati i zaštititi", kaže Vladimir Čolović sa Instituta "Tamiš".
Ukupno 4.700 sadnica breskvi i jabuka na oglednom polju orezuju studenti Poljoprivrednog fakulteta. Angažovani su jer razumeju i poznaju posao, a njima je to prilika za više praktičnog iskustva.
"Treba otkloniti stare, suve i bolesne grane, treba prosvetliti krošnju, da bi se obezbedilo dovoljno sunčeve energije. Ovo je dobra prilika za nas da usavršimo ono što smo učili na praksi na fakultetu, i dobra je dopuna budžeta za studente", kaže Časlav Poledica, student poljoprivrede.
Visoke temperature prethodnih dana, a bilo je i 16 stepeni, nisu dobre za voćke, koje bi trebalo da budu u periodu mirovanja.
"Aktivira se koren, kreću sokovi. Na nekim biljkama, breskvi, višnji, šljivi, već je došlo do pucanja pupoljaka, što ne bi bio takav problem da ne postoji mogućnost od prolećnog mraza", kaže Vladimir Čolović.
Nakon orezivanja treba uraditi takozvano "plavo prskanje", preparatima na bazi bakra, da bi se voće zaštitilo i da bi mogao da se očekuje bolji rod.
Na oglednom polju Instituta Tamiš u Pančevu radi se na zasadima jabuka i breskvi, na površini od dva hektara. Najbolje je od stručnjaka potražiti savet, inače krošnje neće imati adekvatnu formu, gubi se zapremina i spratnost.