Studenti sa hendikepom ogorčeni: Malo stipendija, degradirajući kriterijumi!

Izvor: Press, 26.Dec.2013, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti sa hendikepom ogorčeni: Malo stipendija, degradirajući kriterijumi!

Studenti okončali protest, ministar obećao pomoć

BEOGRAD, 26. decembar (Tanjug) - Studenti sa hendikepom okončali su višečasovni protest ispred Vlade Srbije, nezadovoljni kriterijumima za dobijanje stipendije i visokim cenama smeštaja u domu, a iz Ministarstva prosvete obećavaju da će početkom januara na zajedničkom sastanku nastojati da im pomognu i izaću u susret.

Uz posredovanje predstavnika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu dobili smo garanciju ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prosvete da će odmah nakon praznika naš problem biti rešen, rekao je Tanjugu izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom Milan Janković.
U suprotnom, kako je naveo, ponovo će organizovati protest i blokirati saobraćaj.
Pomoćnik ministra prosvete Slobodan Stupar Tanjugu je rekao da su svi studenti sa hendikepom smešteni u domove i da grupa koja ima pratioce, personalne asistene, njih oko 15, traži besplatan smeštaj a to su studenti koji su, kako kaže, po rangiranju daleko ispod crte.
Oni, kako navodi, plaćaju za najbolji smeštaj u domu 9.100 dinara, što uz dodatak za pratioca košta 18.000 dinara.
"Gledaćemo da im pomognemo koliko možemo", rekao Stupar i najavio da bi sniženje moglo da ide do 30 odsto, pa da smeštaj plaćaju 6.000 dinara.
Takođe, nastojaćemo da, što se tiče ishrane, cena bude budžetska, ali za pratioce, koji su inače plaćeni za tu uslugu, mora biti recepcijska, rekao je Stupar.
On je ocenio da udruženja studenata sa hendikepom nastupaju razjedinjeno i da su još pre godinu dana obećali da će napraviti odgovarajuće kriterijume vezane za stepen hendikepiranosti, ali da oni ni danas ne postoje.
Janković, međutim smatra da se kriterijumi ne mogu napraviti bez ministarstva.
On se zalaže da se sastanak održi do 10. januara kada ističe rok za plaćanje stanarine.
Osim zbog visoke stanarine, studenti sa hendikepom protestovali i povodom odluke Ministarstva prosvete da ove akademce izjednači sa ostalima kada je reč o konkurisanju za stipendije za čije je dobijanje uslov bio da student ima prosečnu ocenu devet.
Naime, studenti sa hendikepom poručuju da je prvi put ove godine Ministarstvo donelo odluku da kriterijum za dobijanje stipendije bude prosek ocena 9, a ne stepen hendikepa.
Ministarstvo je, rekao je Tanjugu izvršni direktor Udruženja studenata sa hendikepom Milan Janković, od 99 prijavljenih, dodelilo stipendije samo za šest studenata.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Studenti okončali protest, ministar obećao pomoć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Dec.2013

Studenti sa hendikepom okončali su višečasovni protest ispred Vlade Srbije, nezadovoljni kriterijumima za dobijanje stipendije i visokim cenama smeštaja u domu, a iz Ministarstva prosvete obećavaju da će početkom januara na zajedničkom sastanku nastojati da im pomognu i izađu u susret.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.