Studenti poslali Proglas medijima

Izvor: Vesti-online.com, 22.Mar.2019, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti poslali "Proglas" medijima

Studenti, učesnici protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, uputili su medijima tekst pod nazivom "Proglas".

Oni su pozvali studente, profesore, nastavnike i saradnike u nastavi, da se pridruže građanima koji protestuju i koji se, kako navode, bore se za poboljšanje svojih socijalnih, ekonomskih, političkih i kulturnih prava zagarantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije.

"Studenti i profesori, kao akademski građani sa visokim obrazovanjem, moraju da stanu zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u borbi protiv uništavanja institucija i društvenih vrednosti", navodi se u tekstu proglasa i konstatuje da živimo u sistemu u kome se cene lažne diplime i plagijati, a osobe sa takvim narativom urušavaju sistem vrednosti, školstvo, naučne institucije i bitne objekte kulturnog i istorijskog nasleđa.

Potpisnici ovog teksta podržavaju formiranje komisija za ispitivanje doktorata i pozivaju sve univerzitete da, u skladu sa svojom autonomijom, formiraju komisije koje bi revidirale sve diplome i radove čija je originalnost dovedena u pitanje, a pogotovo diplome aktuelnih i istaknutih ličnosti sa javne scene.

U proglasu naveden je i da "pored kvalitetnih visokoškolskih institucija, studenti i profesori zahtevaju i reviziju izbornog zakona", čime bi, kako se navodi, bilo omogućeno omogućili mladim ljudima, kao budućim učesnicima u političkom životu, da slobodno izglasavaju svoje legitimne predstavnike.

Istovremeno Studenti koji su, kako je rečeno, solidarni sa studentskom inicijativom 1od5miliona i zahtevima protesta osuđuju, represivne mere vlasti koje su, kako tvrde, usmerene prema omladini i kolegama kao i "sramna medijska opravdanja takvog ponašanja"

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.