Studenti oslobođeni nekih taksi

Izvor: Radio 021, 29.Okt.2014, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti oslobođeni nekih taksi

Studenti Univerziteta u Beogradu, budžetski i samofinansirajući, biće oslobođeni mnogih taksi koje su do sada plaćali osim upisnine i troškova izdavanja diploma.

Takvu odluku Saveta Univerziteta u Beogradu su podržali i predstavnici Vlade Srbije koji su članovi Saveta UB - ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar pravde Nikola Selaković, ali su se interesovali da li će odluka uticati na povećanje školarina i nisu dobili jasan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odgovor.

Savet je usvojio preporuku Ministarstva prosvete i odlučio da fakulteti više ne mogu da naplaćuju taksu za izradu i odbranu završnog rada na svim nivoima studija, naknadu za upis školske godine i overu semestra, najmanje dva izlaska na ispit...

U redovne usluge, koje ulaze u iznos školarine i ne naplaćuje se dodatno, ubrajaju se i svi oblici nastave i predispitne obaveze predviđene studijskim programom, odlučeno je na sednici i navedeno da odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u univerzitetskom glasniku.

Članica Saveta iz redova osnivača, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, podržala je odluku, ali se interesovala za to da li će ovo rešenje uticati na iznos školarine.

Prorektor za finansije Miodrag Popović rekao je da fakulteti više neće moći da zarađuju od naplate ovih naknada, ali nije mogao da komentariše kolika je verovatnoća da školarina za samofinansirajuće studente poskupi u narednoj školskoj godini, zbog toga što fakutleti ostaju bez dela prihoda.

"O većim školarinama ne bih govorio sada, ne znam šta će da se desi narednih meseci", rekao je Popović novinarima nakon sednice i najavio da bi školarina mogla biti veća bar za iznos inflacije.

Ministar Selaković, koji je takođe član Saveta, istakao je da su ovom odlukom "finansije dovedene u veći red".

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studenti oslobođeni nekih taksi

Izvor: Studio B, 29.Okt.2014

Studenti Univerziteta u Beogradu, budžetski i samofinansirajući, biće oslobođeni mnogih taksi koje su do sada plaćali osim upisnine i troškova izdavanja diploma..Takvu odluku Saveta Univerziteta u Beogradu su podržali i predstavnici Vlade Srbije koji su članovi Saveta UB - ministarka građevine,...

Nastavak na Studio B...

Pobeda: Studenti više neće plaćati lihvarske takse

Izvor: 24sata, 30.Okt.2014, 01:08

Fakulteti u Beogradu mnoge takse više neće smeti da naplaćuju ni budžetskim ni samofinansirajućim studentima. Ova odluka, koju je na preporuku Ministarstva prosvete juče doneo Savet Univerziteta u Beogradu, stupiće na snagu početkom novembra...PRAVDA - Studenti će (vidi tabele), između ostalog,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.