Studenti o izmenama Zakona o obrazovanju

Izvor: RTS, 07.Apr.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti o izmenama Zakona o obrazovanju

Savet, Senat Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija univerziteta Srbije, raspravljaće o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Tačke zakona koje se odnose na studentska pitanja ne treba menjati na štetu akademaca, kažu studenti.

Članovi Studentske konferencije univerziteta Srbije predstavili su Deklaraciju sa najvažnijim pitanjima, koja treba da regulišu Zakon o visokom obrazovanju, kroz izmene i dopune. O izmenama zakona raspravljaće i Savet i Senat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Univerziteta u Beogradu.

U Deklaraciji se u 16 tačaka apeluje na državne institucije da povećaju ulaganje u visoko obrazovanje. Predlaže se zamrzavanje uslova od 48 bodova za upis naredne godine studija na teret budžeta Republike. 

U izradi Deklaracije su učestvovali predstavnici univerzitetskih parlamenta iz cele zemlje. Nedavno osnovana Studentska konferencija univerziteta Srbije, najviše je studentsko telo kod nas. Zadatak mu je da zastupa interese studenata svih univerziteta u zemlji.

Prema rečima Vladimira Antonijevića, predsednika Skupštine Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), problemi se prevashodno tiču upisne politike, odnosno master studija, finansiranja iz budžeta, kao i formulisanja nacionalnog kvalifikacionog okvira koji nije promenjen od 1996. godine.

"Najveći problem studenata u Srbiji jeste nedovoljno dobra implementacija Zakona o visokom obrazovanju", izjavio je predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Jovan Ličina.

Akademci ukazuju da je neophodno doneti zakone o studentskom organizovanju, omogućiti kvalitetnu studentsku praksu i povezivanja privrede i obrazovanja. Međutim, treba ukinuti oporezivanje studentskih stipendija.

Studenti smatraju da Deklaracija treba da ukaže javnosti i nadležnima da one tačke zakona koje se odnose na studentska pitanja ne treba menjati na štetu akademaca. Naprotiv, studentima treba pomoći da se uključe u savremene procese visokog obrazovanja u Evropi i obezbediti im adekvatan posao u zemlji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Školarine uz saglasnost države

Izvor: Danas, 07.Apr.2010

Studenti koji tokom ove godine budu ostvarili 48 ESP bodova i iduće školske godine će biti finansirani iz budžeta, a visina školarina na državnim fakultetima i visokim školama ubuduće će biti utvrđivana uz saglasnost Ministarstva prosvete. Ovo su neka od predloženih rešenja u izmenama i dopunama...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.