Studenti koji blokiraju Rektorat predaće zahteve upravi tog tela da ih dostavi premijerki

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti koji blokiraju Rektorat predaće zahteve upravi tog tela da ih dostavi premijerki

Studenti okupljeni u inicijativu "Jedan od pet miliona" koji su danas organizovali blokadu upozorenja Rektorata Univerziteta u Beogradu sa zahtevom da ministri Siniša Mali i Nebojša Stefanović budu razrešeni dužnosti sastaće se sa upravom Rektorata kojima će predati svoje zahteve.

Studentni su od uprave Rektorata, kao i od rektorke Ivanke Popović, zatražili da budu posrednici sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predaju joj njihove zahteve.

"Univerzitet je izgubio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << integritet tako što je vratio doktorat Siniše Malog Fakultetu organizacionih nauka (FON) na ponovno razmatranje i dokazao da nema hrabrosti da slučaj ispita do kraja. Mi smo danas došli da im sa tim pomognemo", izjavila je studentkinja iz te inicijative Valentina Reković.

Valentina Reković je kazala da će Univerzitetu biti lakše da donese odluku o spornom doktoratu ukoliko Siniša Mali bude razrešen dužnosti ministra finansija.

Drugi zahtev je, kako je rečeno, da premijerka Ana Brnabić razreši ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog "narušavanja ugleda univerziteta u Srbiji i čitave akademske zajednice".

Predstavnici te inicijative odluku Ministarstva prosvete da ukine 66 budžetskih mesta studentima koji su ove godine upisali Filozofski fakultet vide kao odmazdu zbog podrške profesora sa tog fakulteta okupljenim u incijativu "105 od pet miliona".

"To se dešava zbog podške inicijative, profesora Jove Bakića, profesora Ognjena Radonjića i zbog zalaganja Dubravke Stojanović za poništenje doktorata Siniše Malog. To dovodi u pitanje kako se jedno ministarstvo igra sa fakultetom, vi sada treba da kažete studentima koji su već upsali fakultet da nisu na budžetu već samofinansiranju", istakla je Valentina Reković.

Blokada je organizovana oko 13 časova i najavljeno je da će trajati dva sata. Rok za ispunjenje zahteva je septembar, a ukoliko se zahtevi ne ispune akcije će se nastaviti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Rektorka studentima „Jedan od pet miliona“: O zahtevima posle letnje pauze

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jul.2019

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je za Radio Slobodna Evropa da će zahtevi studenata okupljenih oko inicijative „Jedan od pet miliona“, koji su protestovali u holu Rektorata, biti razmotreni posle letnje pauze. Popović je sa studentima razgovarala nakon što se desetak...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.