Studenti izumeli olovku koja otkriva bolesti ploda

Izvor: Blic, 19.Jun.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti izumeli olovku koja otkriva bolesti ploda

Grupa američkih studenata sa univerziteta "Džons Hopkins" u Baltimoru, izumela je magičnu olovku koja otkriva bolesti bebe dok je ona još u stomaku.

Izum mladog Šona Monagula i šestoro njegovih pomoćnika omogućiće trudnicama da u ranoj fazi otkriju evenualne bolesti ploda, a čitav postupak će koštati manje od jednog centa.

Olovka funkcioniše tako što trudnica na papiru povuče liniju, na koju potom nanese kap urina. U zavisnosti od prisustva indikatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << različitih bolesti, kao što su preeklampsija (visok nivo proteina u urinu koji utiče na plod) i dijabetes, linija na papiru će poprimiti drugačiju boju.

"Ovaj izum može napraviti značajnu razliku, jer zahvaljujući njemu žene više neće morati da posećuju medicinske ustanove kako bi se testirale, već će tu mogućnost imati u svom domu.", ističe Haršad Sangvi, medicinski direktor neprofitne organizacije "Jpiego", koja je podstakla studente da pokušaju da osmisle jeftinu olovku za otkrivanje bolesti u trudnoći.

"Jpiego" je, zahvaljujući donaciji vrednoj sto hiljada dolara od Američke agencije za internacionalni razvoj, započeo ispitivanje ovog izuma na uzorku trudnica u Nepalu, u kome je stepen medicinske brige o trudnim ženama i majkama veoma nizak. Stručnjaci iz "Jpiega" i pronalazači magične olovke se nadaju da će ona napraviti revoluciju u lečenju prenatalnih bolesti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Olovka otkriva bolesti ploda?

Izvor: B92, 19.Jun.2011

Grupa američkih studenata sa univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, izumela je magičnu olovku koja otkriva bolesti bebe dok je ona još u stomaku...Izum mladog Šona Monagula i šestoro njegovih pomoćnika omogući će trudnicama da u ranoj fazi otkriju evenualne bolesti ploda, a čitav postupak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.