Stručnjaci u šoku: Virus se širi celim svetom; Vakcine neće delovati?

Izvor: B92, 22.Avg.2023, 10:39

Stručnjaci u šoku: Virus se širi celim svetom; Vakcine neće delovati?

Najnovija varijanta koronavirusa najverovatnije se već uveliko širi svetom, zaključeno je na panelu svetskih zdravstvenih eksperata.

Zvaničnici Zdravstveno-bezbednosne agencije Ujedinjenog Kraljevstva priznali su da su veoma zabrinuti zbog varijante kovida 19 nazvane "pirola" koja ima neverovatnu moć mutacije, dok britanski mediji navode da je ta podvarijanta koronavirusa već otkrivena izolovana na Ostrvu, kao i u SAD, Danskoj i Irskoj.

Najpre se crvena lampica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upalila u Londonu, kada je jedan neidentifikovani pacijent došao zaražen, ali, kako se navodi, koliko je poznato on nije napuštao zemlju.

Stručnjaci su zaključili da je činjenica da su i druge zemlje počele da prijavljuju "pirolu" na svojoj teritoriji, a ta varijanta je otkrivena tek prošle sedmice, znak da je ta mutacija kovida 19 izuzetno zarazna i da se sasvim sigurno širi celim svetom.

Virusolozi su, naime, posebno uznemireni zbog varijante BA.2.86 koronavirusa, što je zvanični naziv "pirole" zbog niza mutacija koje nosi na svom šiljku proteina, koji je deo koronavirusa na koji vakcine "ciljaju".

Jedan stručnjak je naveo da je ova varijanta virusa najupečatljiviji soj koji se pojavio otkako se visoko prenosivi soj omikron pojavio u zimu 2021. i povećao broj slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.