Štrumpfovi i vilenjaci žive u Srbiji

Izvor: RTS, 30.Nov.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrumpfovi i vilenjaci žive u Srbiji

Više od 80 hiljada građana Srbije na poslednjem popisu prijavilo neobičnu etničku pripadnost. Tako među nama ima i štrumpfova, vilenjaka, ali i 186 vanzemaljca. Za devet godina, između dva popisa, Srbija izgubila više od 300 hiljada ljudi.

U Srbiji živi 7.186.862 stanovnika, odnosno 300.000 manje nego na popisu iz 2002. godine. Najviše je Srba, potom Mađara i Roma, a više od 80.000 prijavilo je neobičnu etničku pripadnost.

U Srbiji ima i štrumpfova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vilenjaka, ali i 186 vanzemaljca - barem su se tako izjasnili pojedini građani na prethodnom popisu.

"Pošto je pitanje bilo otvorenog tipa, popisivač je bio dužan da zavede kako se građanin izjasni, imali smo džedaje, marsovce, navijače Zvezde, Partizana", objašnjava direkor Zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Ni u nekim zemljama regiona nisu bile ozbiljniji. Na prošlogodišnjem popisu, Džedaji su se uselili i u Crnu Goru. Takvi odgovori posledica su i nerazumevanja šta se podrazumeva pod etničkom pripadnošću.

Prema mišljenju sociologa, za onoga kome su roditelji Srbi, ko govori srpski jezik i pravoslavne je verosipovesti lako je da se deklariše, za razliku od onih za koje ne važe ti kriterijumi. A takvi, po malo neobični odgovori mogu da budu i stav prema aktuelnoj politici.

"To je jednim delom protest na politiku etničkog identiteta koja je ovde vođena i koja je stalno na snazi i stalno se pominje, da je etnička pripadnost glavna pripadnost koja vodi nužnim razdvajanjima ljudi, pa se neko oseća kao marsovac. On ne želi da prihvati ne taj svet u kojem živi, već tu vrstu politike identita koja mu se nameće", smatra sociolog Dragan Popadić.

O nacionalnoj pripadnosti nije se izjasnilo više od 160.000 građana (160.346 ), dok se za regionalnu pripadnost opredelilo gotovo 31.000 stanovnika (30.771), 167 odsto više nego nago na prethodnom popisu.

"Tu je najviše bilo Vojvođana, Sremaca, Beograđana, Čuburaca, Šumadinaca. Interesantno je koje nacije su se smanjile - Jugoslovena je manje za 71 odsto, Crnogoraca za 44 odsto", kaže Vukmirović.

Najmlađa zajednica je romska - u proseku 28 godina starosti, a najstarija slovenačka sa više od 50 godina. Srbi su sve stariji, jer prosečan Srbin ima 42,2 godine.

"Nažalost i u budućnosti očekujemo takve tendencije. Osim romske populacije i Bošnjaci imaju povoljniju starost populacije što je u skladu sa njihovim pozitivnim prirodnim priraštajem, imaju više mladog stanovništva, dok sve ostale zajednice imaju lošiju sliku", kaže demograf Vladimir Nikitović.

Osim negativnog prirodnog priraštaja, na smanjenje broja stanovnika uticao je i odlazak građana u inostranstvo i bojkot popisa u tri opštine na jugu - Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šumadinci štrumpfovi

Izvor: RTS, 30.Nov.2012

Više od 80 hiljada građana Srbije na poslednjem popisu prijavilo neobičnu etničku pripadnost. Tako među nama ima i štrumpfova, vilenjaka, ali i 186 vanzemaljca. Za devet godina, između dva popisa, Srbija izgubila više od 300 hiljada ljudi. ..U Srbiji živi 7.186.862 stanovnika, odnosno 300.000...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.