Izvor: B92, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struktura nove Skupštine

Beograd -- Od 250 novih poslanika Skupštine, 80 posto je s visokim obrazovanjem, ali ima i harmonikaša, studenata, pa i profesionalnih poslanika.

Među novoizabranim poslanicima Skupštine Srbije najviše je advokata, pravnika i lekara. Najviše poslanika ima visoko stručno obrazovanje - u skupštinskim klupama sedi 24 magistra i doktora nauka, 178 poslanika sa diplomom fakulteta i osam studenata.

Stranke, međutim, navode da stručna sprema njihovih kandidata nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila presudna za odluku ko će u naredne četiri godine sedeti u skupštinskim klupama.

Miloš Aligrudić, iz DSS-a, navodi da je osnovni, ali ne i dovoljni kriterijum, bio izborni rezultat. "To je i obrazovanje, to je svakako i spremnost da se uključi u neki od skupštinskih poslova, zavisno od teme ili polja obrazovanja, svakako i pol se uzima u obzir, uzima se u obzir i znanje jezika."

I Verica Kalanović, iz G17 plus, tvrdi isto. "Mi smo izašli u kampanju sa sloganom stručnost ispred politike. I svi naši kandidati su oni ljudi koji su pre dolaska na mesto poslanika imali svoju profesionalnu karijeru i dokazali su se kao stručnjaci", kaže ona.

Pored toga što statistički imaju najviše poslanika sa srednjom stručnom spremom, radikali su najbogatiji umetnicima – jedan je, kako se navodi, istaknuti estradni umetnik, harmonikaš Branimir Đokić, a druga je glumica Lidija Vukićević.

Radikali imaju i jednog poslanika, Stefana Zankova, kome je, sudeći prema stepenu obrazovanja navedenog u listi, zanimanje upravo - narodni poslanik.

Stranka G17 plus među poslanicima ima i prevodioca s norveškog jezika - Nadicu Momirov, a SPS sportskog radnika Svetlanu Kitić. Ipak, iako su sve stranke na svojim izbornim listama imaju 30 odsto žena, samo je G17 plus taj odnos zadržao i među poslanicima.

Dušan Petrović iz DS-a i Toma Nikolić iz SRS-a kažu da je problem naći žene koje hoće da se bave politikom: "Ima 15 žena, dakle, vrlo visok procenat u odnosu na prošli saziv i na sastav poslaničkog kluba koji je imala Demokratska stranka u prošlom sazivu Skupštine", kaže Petrović.

Nikolić ocenjuje da žene neće da se bave politikom. "Očigledno u Srbiji još uvek žene misle da ima drugih i lepših poslova a ovo iziskuje veliko odsustvovanje od kuće. Čini mi se da u Srbiji žene još uvek nisu dovoljno spremne da zapostave kućne poslove da bi se bavile politikom", kaže on.

Među onima koji će u naredne četiri godine glasati za zakone najviše je poslanika između 40 i 49 godina.

Mlađih od 29 godina je 13 i najviše ih je iz redova Demokratske stranke. Starijih od 59 godina je 18, i najviše ih je iz redova Demokratske stranke Srbije.

Najstariji poslanik je Borka Vučić koja ima 81 godinu, a Socijalistička partija Srbije, inače, nema nijednog poslanika mlađeg od 40 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.