Strukovne komore u interesu esnafa

Izvor: RTS, 10.Feb.2013, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strukovne komore u interesu esnafa

Prvu strukovnu komoru osnovalo Udruženje međunarodnog transporta i logistike. Na osnivačkoj skupštini 30. januara rečeno da 10 hiljada kamiona na drumovima Evrope i Srbije sa preko 20 hiljada zaposlenih, pravi godišnji promet od milijardu evra, većinom ostvarenih kroz izvoz.

Od 1. januara sve firme u Srbiji više nisu obavezne da uplaćuju određeni procenat od bruto zarade Privrednoj komori Srbije. Novi Zakon o komorama koji je počeo da važi omogućio je kompanijama, firmama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i udruženjima da prave sopstvene strukovne komore koje će se same finansirati i koje će predstavljati vezu između privrede i ministarstava koja su zadužena za funkcionisanje tih privrednih grana. 

Prvi su svoju komoru osnovali Udruženje međunarodnog transporta i logistike, koja je formirana 30. januara na osnivačkoj skupštini gde su bile prisutne 193 kompanije iz te privredne grane.

Tada je rečeno da 10 hiljada kamiona na drumovima Evrope i Srbije sa preko 20 hiljada zaposlenih, pravi godišnji promet od milijardu evra, većinom ostvarenih kroz izvoz.

Sve su to aduti da se kamiondžije i špediteri pojave u novoj komori koja će, kako kažu, biti direktna spona između ministarstva i privrede.

"Dugo već pokušavamo da dobijemo kategoriju pretežnog izvoznika jer ta kategorija vraća PDV svakih 15 dana, a ne svakih mesec ili tri meseca, što bitno utiče na našu likvidnost", kaže Neđa Mantić, predsednik Komore međunarodni transport i logistika.    

Špediteri i vlasnici magacinskih prostora, logističari smatraju da do sada nisu mogli provesti svoje interese prema državi ni prema zakonima, jer je uvek postojala institucionalna birokratija između privrede i države koju je zastupala sadašnja Komora.

"Osnovna želja je da bez posrednika autentično protumačimo interese esnafa i da ih na odgovarajući način prezentujemo i domaćim i međunarodnim organizacijama i državi", kaže Veljko Premate, generalni sekretar Poslovnog udruženja špediterskih preduzeća.

Vlasnici kamiona i prevoznih sredstava kažu da će sa novom komorom doći i novo udruživanje prevoznika na našem prostoru, jer su naše firme za svetske okvire male.

"Kroz ovakav vid i sa malo pameti možemo da dođemo do zakonskih rešenja koja će sve to da pospeše a to mi sada nemamo, nemamo to ni u poljoprivredi kao i u transportu", kaže Dušan Nikolić iz Udruženja međunarodnih transportera Srbije.

Novoosnovana komora baviće se i predlaganjem i dopunom postojećih zakona o drumskom transportu, a očekuju da im se priključe i autobuski prevoznici i da se deo poslova koji je do sada rađen u Privrednoj komori Srbije oko organizacije linija autobusa, sada radi u novoosnovanoj komori.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Strukovne komore u interesu esnafa

Izvor: Capital.ba, 10.Feb.2013

BEOGRAD, Prvu strukovnu komoru osnovalo Udruženje međunarodnog transporta i logistike Srbije. Na osnivačkoj skupštini 30. januara rečeno da 10 hiljada kamiona na drumovima Evrope i Srbije sa preko 20 hiljada ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.