Izvor: Blic, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja iz otpada

Struja iz otpada

KRAGUJEVAC - Ministarstvo za zaštitu životne sredine Češke Republike izdvojilo je devet miliona dinara za analizu stanja objekata i izradu konkretnih predloga za uštedu energije i iskorišćenje solarne energije, vode i biogasa u sedam šumadijskih opština. Opširnu studiju su počeli da rade stručnjaci firme 'Enviros' sa sedištem u Londonu, a prema rečima Jiržija Klicpere, vođe tima iz Češke, 'to je osnovni uslov da Evropska unija uloži novac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zdravu energetiku i ekologiju Srbije tokom narednih godina'.

Osnovni projekat je popravka sistema za prečišćavanje otpadnih voda iz Kragujevca. Za najmodernije postrojenje ove vrste u Srbiji je 1990. godine uloženo 20 miliona evra, a u poslednje dve godine je u kvaru elektrana koja od biogasa proizvodi godišnje tri miliona kilovat-časova električne energije. Kako kaže tehnički direktor JKP 'Vodovod i kanalizacija' Novica Milošević, popravka bi donela višestruku uštedu energije i isplatila bi se za manje od godinu dana.

- Reč je o savremenom postrojenju koje godišnje štedi od 80.000 do 100.000 evra. Tu se, po austrijskoj tehnologiji, proizvodi struja, od gasova koji se oslobađaju od organskih materija u otpadnim vodama koje stižu iz grada. Posebna je prednost to što je ova elektrana povezana u elektroenergetski sistem Srbije, pa svaki višak struje stupa drugim potrošačima. Za uzvrat, struja koja se kupuje kada je potrebno u tom slučaju je jeftinija za 50 odsto. Danas se dragoceni biogas spaljuje, a samo se deo koristi za toplanu - kaže Novica Milošević.

Da bi elektrana koja koristi otpadne vode proradila, treba uložiti oko 120.000 evra. Neophodan je remont dva gasna motora i zamena vitalnih delova. Osim toga, češka vlada je pristala da analizira i mogućnost uštede energije u sportskoj hali 'Mladost' kako bi se umanjila velika potrošnja vode, a za njeno zagrevanje iskoristila Sunčeva energija. Postavljanje kolektora koji će koristiti energiju Sunca se planira i na ravnim površinama krova na gradskim bazenima, na površini od 600 kvadrata.

Nebojša Radišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.