Štrudlijada u Dolovu

Izvor: RTS, 06.Sep.2016, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrudlijada u Dolovu

U Dolovu je održana 17. Štrudlijada, manifestacija koja neguje tradiciju pravljenja kolača po starinskim recepturama. Učestvovalo je 22 udruženja, uglavnom iz Vojvodine, a posetioci su mogli da uživaju u slatkim zalogajima.
Dolovci jedva čekaju početak septembra, kada se svake godine održava Štrudlijada, manifestacija po kojoj su čuveni u Srbiji i koju Turistička organizacija Pančeva smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednom od najznačajnijih.

"Dolovke" tada ugoste veliki broj udruženja, a meštani imaju priliku da se pokažu pred pridošlicama.
Došle su žene iz Kladurova kod Požarevca, koje su tu svake godine i koje imaju lepu saradnju sa "Dolovkama", kao i udruženje iz Budisave, kod kojih se održava festival testenina.
Posetioci imaju priliku da probaju kolače koji se danas sve ređe spremaju, kao što su vanilice ili lenja pita, ali naravno, najviše ima štrudli, koje se mese sa različitim sastojcima. Žene iz Bavaništa prave ih sa makom, orasima, rogačom, višnjama, suvim grožđem, a Kačarevke ih ukrašavaju ružama i srcima.
Mnoge mlade domaćice, ali i one kojima to nije tradicija, pitaju za recept, zato nam je jedna članica udruženja iz Dolova otkrila kako pravi testo: jedan i po decilitar tople vode, 1,5 decilitar hladne vode, jedan kvasac, 4 kašike šećera, jedna kašičica soli i čaša od jogurta ulja. Pošto su štrudle tako lepe i šarene, najviše ih vole deca, ali i svi drugi, kažu žene iz Ilandže.
Dolovačka štrudla je od pre nekoliko godina zaštićeni brend, a nisu izostala ni priznanja.
"Pre tri godine časopis "Blic" nas je uvrstio u deset najboljih festivala hrane u Srbiji, a Privredna komora Srbije uvrstila nas je u tri najbolje tradicionalne manifestacije", kaže Dragana Marić iz udruženja "Dolovke".
Štrudlijada je prilika da se pokažu i ostala udruženja u Dolovu, a jedno od najaktivnijih je udruženje vinara "Sveti Trifun".
"Uz dobar zalogaj uvek ide i dobro vino da ga zalije.Tako se naša udruženja ispomažu, žene ulepšaju našu vinarijadu, a mi dođemo ovde", kaže Đorđe Stajić.
Na manifestaciji su izabrani najlepši štand, najbolja dolovačka i najbolja gostinska štrudla. Čast je odneti kući pehar, ali je važnije lepo se provesti, uživati u kulturno-umetničkom programu i naravno, u slatkim đakonijama.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.