Stručnost i dostojnost neizabranih na Ustavnom sudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2010, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnost i dostojnost neizabranih na Ustavnom sudu

BEOGRAD -

Ustavni sud Srbije usvojio je danas stavove i pravila rada u postupcima po žalbama sudija, tužilaca i zamenika javnih tužilaca na odluke o prestanku funkcije donetim decembra 2009. godine.

Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić rekla je na sednici da je spremna da "već od sutra" zakazuje rasprave o žalbama neizabranih sudija i tužilaca i pozvala sudije Ustavnog suda da što pre završe rad na tim predmetima.

Bosa Nenadić je kazala da predmeti neizabranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sudija i tužilaca treba da budu obrađeni s posebnom pažnjom, jer konačne odluke Ustavnog suda po tom pitanju mogu biti ocenjivane i pred međunarodnim institucijama.

Prema njenim rečima, raspravama o žalbama neizabranih sudija i tužilaca prisustvovaće učesnici u tom postupku, kao i javnost, a tehnički biće pripremljeno sve kako bi sudije izvestioci mogli u primerenom roku da predlože odluku o žalbi.

Predsednica Ustavnog suda je novinarima posle sednice rekla da je sud morao unapred da planira kako će se odvijati rasprave o žalbama neizabranih sudija i tužilaca, zbog velikog broja predmeta koji su dostavljeni.

"Sud nije utvrđivao neka nova pravila. Sva ta pravila nalaze se u Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku, ali smo ih stavili na papir da ih sve sudije i učesnici u raspravi imaju pred sobom", rekla je Bosa Nenadić.

Ona je kazala da će Ustavni sud omogućiti dovoljno vremena podnosiocima žalbi, kao i predstavnicima Visokog saveta sudstva, da se u raspravi izjasne o spornim navodima u žalbama.

"Nisu sva pitanja koja su navedena u žalbama sporna, Ustavni sud se o nekim već izjašnjavao i izneo svoje stavove. Sporna pitanja i sama bit žalbi odnose se na stručnost, osposobljenost i dostojnost sudija", rekla je Bosa Nenadić.

Predsednica Ustavnog suda objasnila je da će pre svega biti zakazivane rasprave o žalbama sudija koje su dobile pojedinačne odluke Visokog saveta sudstva, u kojima su navedeni razlozi zašto nisu izabrane na funkciju.

Do sada je Visoki savet sudstva dostavio 220 pojedinačnih odluka, rekla je Nenadić i ponovila da je Ustavni sud rešio jednu žalbu neizabranog sudije, ali da je to pilot-presuda koja je Visokom savetu sudstva poslužila kao matrica za ostala pojedinačna obrazloženja.

Bosa Nenadić je podsetila da u konačnim odlukama posle rasprava o žalbama Ustavni sud ne može naložiti da neizabrane sudije budu vraćene na posao, jer o prvom izboru sudije na period od tri godine odlučuje Skupština Srbije, a na stalnu funkciju Visoki savet sudstva.

"Odluke Ustavnog suda su opšte obavezne. Nadam se da će stavovi koje bude doneo Ustavni sud dosledno da se sprovedu i da će naši organi polaziti od toga šta je zapisano u Ustavu i kako se izvršavaju odluke Ustavnog suda", kazala je Bosa Nenadić.

Predsednica Ustavnog suda ranije je izjavila da rasprave o žalbama neizabranih sudija i tužilaca pred tim sudom neće početi pre oktobra, kako bi se svim učesnicima ostavilo dovoljno vremena za pripremu.

Na današnjoj sednici Ustavni sud obustavio je postupak o rešavanju žalbi dvoje sudija koje su u međuvremenu ponovo izabrane na funkcije i odustale od postupka pred Ustavnim sudom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.