Stručnjaci za bezbednost: Vučiću napravili zamku

Izvor: Mondo, 12.Jul.2015, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci za bezbednost: Vučiću napravili zamku

Staza u Potočarima kojim su prolazile državne delagacije morala je da bude široka najmanje tri metra, gosti nisu bili podvrgnuti rigoroznoj kontroli, a rekacija službi BiH je bila amaterska, ocenili su stručnjaci nakon napada na Vučića.

Foto: FOTO TANJUG / SRÐAN ILIC / bb

Kako kažu toliko propusta samo potvrđuje tezu da je napad na srpskog premijera sproveden po dobro režiranom scenariju.

Uprkos tome što su naše službe upozoravale da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ekstremističke grupe pripremaju za akciju baš u trenutku kada Vučić bude bio u memorijalnom centru, bezbednosne structure BiH nisu podigle mere na nivo potreban za sigurnost svih gostiju. Umesto toga dozvoljeno je da razularena masa bude dobro opremljena kamenjen, flašama…

Eksperti ukazuju da je to veoma čudno ako se zna da se čak i navijačima pri ulasku na stadion  oduzimaju i najsitniji preddmeti.

Zlatko Nikolić, stručnjak za bezbednost, kaže za “Novosti” da je napadačima išlo na ruku i to što Potočari važe za vakuum zonu, odnosno da policija Republike Srpske nije mogla da deluje punim kapacitetom.

"Prostor kojiim je Vučić prolazio kada je položio cveće morao je da bude širok najamnje tri metra, a staza nije bila široka ni metar i po. To je isto kao lovina tera u zamku."

Prema njegovim rečima, luksuzni autobusi kojima su do srebrenice dovezene navijačke grupe "obučene" za izazivanje haosa, samo potvrđuju da je jučerašnji atak na premijera bio dobro pripremljen.

Policijski ekspert Božidar Spasić ističe da su bezbednosne službe BiH potpuno podbacile:

"Nisu hteli da organizuju prostor prema pravilima koja važe za zaštitu štićenih ličnosti. Ako se tamo pojavilo toliko kamenja i raznih predmeta, onda je jasno da je bila veoma slaba kontrola pri ulasku na plato. Trasa kojom su se kretale zvanice je bila veoma uska, pa je i obezbeđenje premijerA moral da bude tik uz njega.

Spasić pita i zašto kada je rulja krenula, niko nije bar suzavac bacio.

Nakon zvaničnog dela komemorativnog skupa, u trenutku dok su predstavnici delegacija polagali ljiljane na spomen-obeležje, premijer Alekskandar Vučić napadnut je iz mase raznim predmetima

Deo prisutnih je uzvikivao “Vučiću napolje”, a viđen i transparent “Za jednog Srbina ubićemo 100 muslimana”.

Jedan član delegacije pokušao je premijera zaštiti kišobranom, ali je on to odbio.

 Premijer i srpska delagacija su napustili Potočare nakon incidenta, a i mnogi drugi zvaničnici.

Podsetite se kako je izgledao napad na premjera.

Izvor: Beta

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Suzili stazu da naprave zamku

Izvor: Večernje novosti, 12.Jul.2015

STAZA u Potočarima, kojom su prolazile državne delegacije, morala je da bude široka najmanje tri metra, gosti nisu bili podvrgnuti rigoroznoj kontroli kakvu zahteva skup takvog rizika, a reakcija službi BiH bila je krajnje amaterska. Ovakvu ocenu za "Novosti" iznose stručnjaci za bezbednost, koji...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.